Datahouse: júliusban csaknem 20 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma

Idén júliusban 4.449 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 19,6 százalékkal többet, mint 2011 azonos hónapjában. Az első hét hónapban 32.235 volt a forgalomba helyezett új autók száma, ami 19,9 százalékos növekedés tavaly január-júliushoz képest – közölte a Datahouse autópiaci adatszolgáltató cég szerdán az MTI-vel.

Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma júliusban 17,5 százalékkal 5.991-re emelkedett, az első hét hónapban 16,9 százalékkal 42.379-re nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A júliusban forgalomba helyezett új motorkerékpárok száma 10,3 százalékkal 218-ra csökkent, január-júliusban pedig 9,2 százalékkal 1.296-ra mérséklődött.

Júliusban 926 új kishaszon-gépjárművet helyeztek forgalomba, 22,5 százalékkal többet, mint 2011 júliusában. Az első hét hónapban 13,4 százalékkal nőtt az új forgalomba helyezett kishaszon-járművek száma, elérte a 6.307-et.

A Datahouse adatai szerint júliusban három új buszt helyeztek forgalomba, az egy évvel korábbi 26-tal szemben. Eddig 2012-ben 32 új buszt helyeztek forgalomba, ami 70,6 százalékos csökkenés 2011 január-júliusi 109-hez képest.

A forgalomba helyezett új nagyhaszon-gépjárművek száma júliusban 11 százalékkal, 395-re nőtt. Az első hét hónapban 10,2 százalékkal 2.509-re emelkedett.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 2012-ben továbbra is a személygépjármű-piac 10-15 százalékos éves növekedésével számol.

Az MTI-hez eljuttatott értékelésükben hozzáteszik, hogy a volumen még alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához elegendő lenne. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az újszemélyautó-értékesítés több mint 70 százaléka céges vásárlás, így a kereskedelem számára fontos magán vásárlók továbbra sem „kerültek elő”. Mivel a céges gépjárműpiac fokozottabban Budapestre koncentrálódik, a vidéki márkakereskedők helyzete rendkívül nehéz, mert az általuk értékesített volumen nagyon alacsony, sok helyen a heti egy darabot sem éri el.

A nagyhaszonjármű-piac a várakozások feletti teljesítményt ért eddig el 2012-ben, ami az egyesület véleménye szerint elsősorban a magyar fuvarozók sikeres külföldi szerepvállalásának köszönhető.

Az MGE arra számít, hogy a robogópiac jelentős fejlődését eredményezheti a 125 köbcentis motorok vezethetősége B kategóriás jogosítvánnyal.

A 2012-re elfogadott adó jogszabályok összességében segítik a gépjármű kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat. Jó hír, hogy július végére a forint erősödött a külföldi devizákkal szemben – olvasható az egyesület közleményében.

Az MGE ismételten felhívja a figyelmet a feketegazdaság elleni fellépés szükségességére, hozzátéve, hogy az Autós Nagykoalícióval közösen készített javaslatok már a törvényhozók asztalán fekszenek. Remélik, hogy ezek közül néhány elfogadásával folytatódhat a gazdaság fehérítése, így a legális kereskedők és szervizek több munkához juthatnak, és jelentős versenyhátrányuk csökkenhet. Mindez segítheti a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését.

Forrás: MTI  (gkj \ egr \ bhi \ gjé \ gpp \ kho)
.

(Ezt a cikket 242 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?