Hírek Közút

Közel 2 milliárdos EU-s útfelújítási projekt Baranyában

Az Új Széchenyi Terv keretében az ország harmadik legnagyobb mellékútfelújítási projektje érkezett a munkaterület átadáshoz. A Dél-dunántúli régióban, Baranya megyében található Királyegyháza – Sellye összekötőút 19 kilométeres szakasza újulhat meg európai uniós forrásból, közel 2 milliárd forintból. A munkálatok várhatóan még idén befejeződnek.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv keretében országosan több mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása valósulhat meg 2013-ig, az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A Királyegyházát Sellyével összekötő mellékút burkolata jelenleg hullámos, nyomvályús, közmű helyreállításokkal tarkított. Az útburkolat széle sok helyen lesüllyedt, töredezett. Ezért a kivitelezők elsősorban a burkolat felújításán, a pályaszerkezet cseréjén, a padka újraépítésén, az útpálya víztelenítésén és a vízelvezetés korszerűsítésén dolgoznak, egy 2,3 kilométeres szakaszon az útpályát kibővítik. A 19 kilométeres szakaszon négy autóbusz-megállóhely pár található, melyek részben buszöbölben részben a folyópályán bonyolítják forgalmukat. Az útfelújítás során a megállóhelyek mindegyike szabványos öbölbe kerül. A nyertes kivitelező feladata továbbá az útszakaszon található hidak és a meglévő vízelvezető rendszer felújítási munkáinak elvégzése ezen belül is az árkok kitisztítása. Emellett a sérült, erősen kopott, nehezen látható jelzőtáblák cseréjéről is gondoskodnak a szakemberek.

A mellékútfelújítási projekt közvetlenül közel 5000 ember életében hoz érzékelhető változást, akik a mindennapi munkába és iskolába járáshoz, illetve az ügyintézéseik során használják az országos közutat. A jobb megközelíthetőség miatt vonzóbbá válhatnak a települések az ott lakók és a vállalkozások számára, ezáltal csökkenhet az elvándorlás és a munkanélküliség, stabilizálódhat a lakosság száma.

A kivitelezésre a szabályos közbeszerzési eljárás lefolytatása után, a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a KMES Konzorciummal kötött szerződést. A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, valamint a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által is.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 190 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .