Hírek MAN Márkahírek

Sikeres és gazdaságos kamion – Münchenben legördült a gyártósorról a 10 000. MAN TGX EfficientLine

A távolsági szállítmányozásra alkalmas, következetesen az üzemanyag-hatékonyságra tervezett modell, már közel két éve a piac meghatározó szereplője, amit világszerte kimagasló kereslet is bizonyít. Immár az MAN Rental, az MAN járműkölcsönzője is kínál EfficientLine kamiont.

Dr. Frank Hiller, az MAN Truck & Bus értékesítés és szerviz részlegének marketing igazgatója elmondta: „Az MAN EfficientLine modelljeinek piaci sikere azt mutatja, hogy teljesen összhangban vagyunk a vásárlói kereslettel, különösen a hatékony és környezetbarát közlekedési eszközök területén. Bebizonyítottuk, hogy a hatékonyságra irányuló technológiánk mennyire működőképes a mindennapos távolsági szállítmányozásban: akár három literrel, tehát 10 %-kal is csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Minden ilyen TGX EfficientLine évente akár 4500 liter gázolajat is megtakaríthat, ami 12 tonna széndioxid kibocsátásának felel meg. Ez természetesen arra ösztönöz bennünket, hogy bővítsük az EfficientLine kínálatot. A 2012-es IAA-n például bemutatunk egy autóbuszt, az MAN Lion’s Coach EfficientLine-t, ami az üzemanyag-fogyasztás szempontjából különösen hatékony személyszállítási eszköz lesz.”

Az EfficientLine világszerte

A szállítás hatékonysága az Európán kívüli iparosodott országok és a feltörekvő gazdaságok piacain is egyre fontosabb tényező, mivel ma már mindenhol érezni a gázolaj növekvő költségeit. Következésképpen az MAN EfficientLine koncepciónál az egész világra figyelmet fordítanak. Dél-Koreában például a hatékony szállítás iránti igény igen hasonló, mint az európai utakon, ezért az MAN TGX EfficientLine teherautók 2012. márciusa óta jelen vannak ezen a piacon is.

Az MAN különösen gazdaságos, EfficientLine technológiával ellátott, távolsági szállításra alkalmas kamionokat kínál világszerte, a rossz útviszonyokkal és mostoha üzemeltetési körülményekkel jellemezhető piacokra is. Ezek olyan integrált biztonsági rendszerekkel is rendelkeznek, mint amilyen a sávelhagyás-figyelő (LGS), vagy az adaptív sebességtartó automatika (ACC), miközben a járművezetők MAN ProfiDrive®-val történő képzése a hatékonysági koncepció részét képezi a globális piacokon is. A nehéz üzemeltetési körülményekhez speciális berendezésekkel ellátott TGS EfficientLine kamionok már közlekednek Afrika és Ázsia, a Közel-Kelet, Latin-Amerika, illetve Oroszország útjain.

Már bérelhető is a TGX EfficientLine az MAN-nél

Az különös rugalmasságra vágyó ügyfelek részére kamionok széles választékát kínálja Európában az MAN Rental, akár pótkocsival vagy anélkül. Hogy optimális szolgáltatást nyújtson a távolsági szállítást rövid ideig művelő ügyfelek számára, az MAN Rental az egyik legnagyobb TGX EfficientLine kamion flottát tartja fenn. Az egy vagy több napos bérlet, illetve a több hónapra szóló, közép- vagy hosszú távú kölcsönzés rugalmasságot biztosít az ügyfelek részére üzleteik csúcsra juttatásába, miközben a vásárláshoz vagy a lízinghez képest egy vonzó, költséghatékony alternatívát kínál.

A hatékonysági tényezők

Az MAN megvizsgálta azokat a tényezőket, amelyek különösen hatékonnyá teszik a közúti szállítmányozást. A TGX EfficientLine-nal az MAN az első gyártó, aki járművei kialakításakor következetesen figyelembe vett minden ismert fizikai szempontot.

Az intelligens aerodinamika: üzemanyagot takarít meg, mivel a távolsági szállítmányozásban a nagymértékű légellenállás az egyik fő oka a fölösleges üzemanyag-fogyasztásnak. A TGX EfficientLine olyan kiegészítők nélkül kerül a piacra, mint a napellenzők, vagy a sűrített levegős kürtök, miközben a vontató áramvonalas külső oldalburkolattal és a pótkocsihoz pontosan illeszkedő tetőlégterelővel van felszerelve. Az MAN EfficientLine más szempontokat is figyelembe vesz, amikor az aerodinamika törvényeiről beszél: a 89 km/h helyett, 85 km/h sebességgel történő haladás 10 százalékkal csökkenti a gördülési ellenállást, amivel hatalmas mennyiségű üzemanyagot lehet megtakarítani anélkül, hogy figyelemre méltó időt veszítenénk a napi műveletek elvégzése során.

A hajtáslánc optimalizálása: néhány százaléknál nagyobb hatékonyságot döntően nem az egyes alkatrészek fejlesztésével érik el, hanem mindez az MAN mérnöki szakértelmének eredménye, mely a teljes hajtáslánc optimalizálásában mutatkozik meg. A közös nyomócsöves befecskendezésű motorok, a kis veszteségű hajtáslánc alkatrészei és az MAN TipMatic® intelligens fokozatváltási stratégiája, mind összehangoltan működik az optimális kölcsönhatás elérése érdekében. A továbbfejlesztett, háromfázisú generátor 4 százalékkal hatékonyabb, ezzel egyidejűleg nagyobb kapacitású is. A nappali menetfény a halogén tompított fényszóró energiájának körülbelül csak a negyedét igényli, az MAN légnyomás-szabályozással (APM) pedig csökken a sűrített levegő előállítása során jelentkező energiaveszteség az EfficientLine-ban. A könnyített kialakítás nagyobb hasznos terhelhetőséget eredményez, ezért a TGX EfficientLine különösen könnyű első és hátsó tengellyel és felfüggesztéssel rendelkezik, melyek összesen körülbelül 80 kg-mal kevesebb súlyt jelentenek. A sűrített levegő tartálya, az üzemanyagtartály és a könnyűfém felnik, mind hozzájárulnak a jármű súlyának csökkentéséhez.

Rugalmas csomagok különféle vásárlói igényekhez

Az EfficientLine választék rugalmasan illeszkedik a vásárlói igényekhez. Az alapmodell mellett, megtalálható a kínálatban az EfficientLine csomaggal felszerelt kéttengelyes nyergesvontató XLX méretű fülkével, valamint TGS és TGX változatok három tengellyel, nagyobb vagy kisebb fülkével, illetve különböző felfüggesztésekkel. Az MAN a TGS-hez is kínál EfficientLine csomagokat távolsági szállításhoz, aminek köszönhetően egy tartálykocsi egy aerodinamikailag optimalizált vontatóval is kombinálható.

Forrás: MAN
.

(Ezt a cikket 505 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .