Hírek Kishaszonjárművek Márkahírek Volkswagen

Új, még gazdaságosabb motorváltozatok a Multivan, a Transporter, a Caravelle és a California számára

A Volkswagen Haszonjárművek a Transporter, a Caravelle, a Multivan és a California alkotta nagysikerű T-sorozata két új motorváltozattal jelent meg, melyek már a hazai márkakereskedésekben is mgrendelhetők. A 103 kilowattos (140 LE) TDI-erőforrás már a különösen energiatakarékos BlueMotion Technology változatban, s két további sebességváltóval is megjelent a palettán.

Fotó: Volkswagen Haszonjárművek

A benzinmotorok kínálatát a 110 kW/150 LE teljesítményű 2.0 TSI bővíti tovább. A Volkswagen Haszonjárművek folyamatosan bővíti BlueMotion Technology kínálatát, s a 62 illetve 84 kW teljesítményű motorok mellett már a T-sorozat (Transporter, Caravelle, Multivan és California) egy további erőforrása is alkalmazza ezt az innovatív technikát. Ez az újdonság az erőteljes, 103 kilowattos (140 LE) TDI-aggregát, amelynek maximális forgatónyomatéka az 1.750 és 2.500 percenkénti fordulatszám közötti tartományon 340 newtonméter.

A BlueMotion Technologies koncepció – amely az automatikus motorleállítás és -indítás (Start-Stop System) és a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció) rendszerei mellett mérsékelt gördülési ellenállású gumiabroncsokat és sebességszabályozó automatikát is tartalmaz – más típusokban már széles körben elterjedt. E korszerű, és a gazdaságosságot növelő technikák első ízben jelentek meg a T-sorozatban, mégpedig mindjárt háromféle hajtásrendszerrel: elsőkerék-hajtás kézi-, vagy kettős tengelykapcsolós automatizált sebességváltóval (DSG), valamint a 4MOTION kapcsolható összkerékhajtással. Az üzemanyag-fogyasztás mindhárom esetben mintegy 0,5 literrel csökkenthető 100 kilométerenként.

A 103 kilowattos Transporter TDI zárt áruszállító (kézi sebességváltóval, elsőkerék-hajtással) BlueMotion Technology változatban így 100 kilométerenként átlagosan 6.9 liter üzemanyaggal is beéri, kilométerenként 182 gramm széndioxid kibocsátása mellett. A 4MOTION összkerékhajtással ezen értékek 7,5 literre illetve 198 grammra adódnak (Multivan: 7,0 illetve 7,8 l/100km és 184 illetve 206 g/km). A T-sorozat a 103 kW teljesítményű TDI-erőforrással, a DSG sebességváltóval és a „Plus” multifunkciós kijelzővel szerelt BlueMotion Technology változata úgynevezett szabadonfutó (coasting) üzemmódot is kínál. Ennek lényege, hogy amint a vezető elveszi a gázt, a tengelykapcsoló önműködően leválasztja a motort a hajtásról, a jármű így szabadon futva takaríthat meg üzemanyagot. E funkció a fékpedál használatakot azonnal kikapcsol, s onnan a motor is részt vesz a jármű lassításában.

A 2.0 TSI motor a T-sorozat palettájának másik újdonsága, mely 110 kW/150 LE teljesítményével, illetve az 1.500 és 3.750 percenkénti fordulatszám közötti tartományon kínált 280 newtonméteres maximális nyomatékával kényelmes és dinamikus közlekedést tesz lehetővé, kedvezően alacsony zajszint mellett. A 110 kilowattos 2.0 TSI erőforrással a Transporter zárt áruszállító álló helyzetből mindössze 11 másodperc alatt (Multivan változatban 12,5 másodperc alatt) gyorsít fel 100 kilométer/órás sebességre, és csúcssebessége 180 kilométer/óra. E kizárólag hatfokozatú kézi sebességváltóval és elsőkerék-hajtással kínált modellváltozat üzemanyag-fogyasztása 100 kilométerenként átlagosan 9,5 liter, kilométerenként 222 gramm széndioxid kibocsátásával (Multivan Startline: 9,8 l/100 km illetve 228 g/km). Ez a motor minden Transporter, Caravelle és California modellhez, illetve a Multivan Startline és Comfortline kivitelekhez rendelhető.

A T-sorozat

A T-sorozat különböző változatai a Volkswagen Haszonjárművek volumen modelljeiként kategóriájukban egyértelműen piacvezetők Európában. A kínálatot a Transporter, a Caravelle, a Multivan és a California alapvetően négyféle alkalmazásra kifejlesztve alkotja. A Transporter haszongépjárműként platós, illetve duplafülkés kivitelben építőipari, míg a zárt, vagy üvegezett áruszállító a legkülönfélébb áruterítési alkalmazásokra optimális. A Caravelle például a szállodai minibusz-szolgáltatás, míg a Multivan a munka- és a családi programok ideális járműve. A California lakóautóként bizonyul különösen praktikus megoldásnak, a Rockton pedig az akár extrém terepezés megfelelő autója. A motorkínálat sokrétűségét is nehéz felülmúlni: a 85 és 150 kW teljesítményszint között három benzines, illetve 62 és 132 kW között öt TDI-erőforrás közül lehet választani. Mindemellett kézi kapcsolású és DSG sebességváltóval kínált elsőkerék-hajtás és 4MOTION összkerékhajtás, BlueMotion Technology változat, két tengelytáv, a Transporter zárt vagy üvegezett kivitelében háromféle tetőmagasság, illetve platós, duplafülkés és fülke-alváz kialakítás is rendelkezésre áll. A T-sorozat összességében több mint 400 különböző változatot kínál.

Forrás: Volkswagen
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .