Kategóriák

Kategóriák

Hírek Rendezvények Találkozók Versenyek

Kamionos gyorsulási versenyt rendeztek Szegeden

Kamionos gyorsulási versenyt rendeztek Szegeden a XXII. Nemzetközi Kamionos Country záróeseményén vasárnap, amelyen sokszor a sofőrök rutinja és ügyessége bizonyult döntőnek.

Holló István, a verseny főbírája (k) elindít két Volvót a XXII. Nemzetközi Kamionos Country találkozó zárónapján rendezett kamionos gyorsulási versenyen 2012. július 22-én a szegedi Huszár Mátyás rakparton. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A több tucat futamban kettesével induló járművezetők feladata az volt, hogy álló helyzetből startolva minél rövidebb idő alatt megtegyék a rakparton kijelölt 250 méteres távot. A vegyesen induló versenyzők időeredményeit négy kategóriában értékelték: amerikai kamionok, 420 lóerő alatti, illetve feletti teljesítményű nyerges vontatók és platós járművek.

A megmérettetésen kiderült, nem minden az akár hétszázötven lóerős gépeken múlik, sokat számít a sofőr rutinja és az, miként kezeli a kuplungot és a sebességváltót. Akadt olyan automata váltós járgánnyal rajthoz álló sofőr, akit kétszáz lóerővel gyengébb motorral induló vetélytársa hagyott le kézi váltós járművével.

A versenyen bemutatkozott az Európában szériagyártásban készített legerősebb, 750 lóerős kamion a Volvo FH16-os, a találkozó járműszépségversenyét megnyerő egyedi festésű Scania és a 600 lóerős amerikai csőrös Freightliner is.

Érdeklődők nézik a XXII. Nemzetközi Kamionos Country találkozó zárónapján rendezett kamionos gyorsulási versenyt 2012. július 22-én a szegedi Huszár Mátyás rakparton.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A rajthoz álló kamionosok – akik között Simon Anikó személyében női sofőr is akadt – különböző taktikákat választottak, volt, aki komótosan váltotta a sebességváltót, míg mások járművüket sem kímélve füstölő motorral és kerékkel lőttek ki a starttól, és akadt olyan versenyző, aki a jobb tapadás érdekében leeresztette a traktor hátsó légrugóját.

A rendkívül szoros verseny abszolút győztese végül Veszelka György Pest megyei Vasadról érkezett kamionos lett 12,50 másodperces idővel.

Forrás: MTI  (bkzg \ pag \ gte)
.

(Ezt a cikket 498 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE