Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közút

Közel 1 milliárd forint európai uniós forrásból javul Hollókő megközelítése

Az Új Széchenyi Terv keretében az Észak-magyarországi régióban is folytatódnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett mellékutak felújításai. Nógrád megyében június 25-én a munkaterület átadásával megkezdődött a Szarvasgedét Alsótolddal összekötő út 13,5 kilométeres szakaszának korszerűsítése az Európai Unió és a Magyar Kormány által nyújtott közel 1 milliárd forintos forrásból.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv keretében országosan várhatóan több mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása valósulhat meg 2013-ig, az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Június 25-én a munkaterület átadással elindult a 2128-as jelű, Szarvasgedét Alsótolddal összekötő út mintegy 13,5 kilométeres szakaszának felújítása, amely Szarvasgede belterületén kezdődik és Kozárd külterületén ér véget. Az összekötő út korszerűtlen és elöregedett burkolata a forgalom hatására leromlott, ezért a pályaszerkezet megerősítése és felújítása már időszerűvé vált. A projekt során a burkolat megerősítésén kívül az úthoz tartozó padka felújítását és árok tisztítását, valamint korrekcióját is elvégzik a szakemberek. A felújításra kerülő szakaszon található nyolc darab buszmegállót és négy darab hidat is felújítja a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező cég, a C-H ROP 2009-2013 Konzorcium.

A felújítást követően megszűnnek a kátyúk, süllyedések, felületi egyenetlenségek és a vízelvezetési problémák, így a térség falvainak lakói a kistérségi központ – Pásztó – felé korszerű, biztonságos útviszonyok között közlekedhetnek. Javulnak a közlekedési feltételek Szécsény város irányába, valamint biztonságosabbá válik az M3-as autópálya megközelítése is. A felújításra kerülő útszakasz Hollókő déli irányú megközelítésében is fontos szerepet játszik, így az UNESCO Világörökség Bizottsága Világörökségi címmel jutalmazott településen, a meglévő falusi turizmus fejlődését is elősegítheti az útfelújítás. Kozárd rendszeresen visszatérő látogatókat vonzó rendezvényeivel a térség turisztikai központjának számít, ezért a jó minőségű és biztonságos úthálózat megléte itt is elengedhetetlen.

A felújított útszakasz sikeres projektzárását követően még 5 éven keresztül kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 203 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE