Német környezetvédelmi díj a Scania intelligens sebességtartó automatikájának

A német Automobil Kraftfahre-Schutz (KS) autós szervezet a Scaniát tüntette ki 2012-ben Energetikai és Környezetvédelmi Díjával. A Scania a rangos díjat intelligens sebességtartó rendszerének, a Scania Active Prediction-nak köszönhetően kapta. A rendszer GPS használatával meghatározza a jármű helyzetét és megbecsüli az előtte található út topográfiáját, így képes akár három százalékos üzemanyag-megtakarítás elérésére hegyes-dombos útvonalon.

Az Active Prediction (CCAP) rendszer csak egy példa a Scania fejlesztései közül, amelyek középpontjában a járművezetők, illetve a számukra nyújtható támogatások állnak, amelyekkel üzemanyag takarítható meg, valamint csökkenthető a járművek környezetre gyakorolt hatása. A rendszer az út topográfiájához igazítja a vezetési stílust, csakúgy, mint a magasan képzett gépjárművezetők tennék. A CCAP a tapasztalt sofőröknek is segítséget jelent ismeretlen utakon, éjszaka vagy kedvezőtlen időjárási körülmények között.

A Scania Active Prediction rendszere a normál sebességtartó automatikával felszerelt járművekhez képest autópályán vagy országúton történő haladásnál akár három százalék üzemanyagot is képes megtakarítani elhanyagolható időveszteség mellett. Az automatika hegyes-völgyes, emelkedőkkel tűzdelt útvonalon a leghatékonyabb.

Negyven tonnás, 180.000 kilométer éves futásteljesítményű szerelvénnyel számolva, három százalék üzemanyag-megtakarítást feltételezve a jármű üzemanyag-költsége nagyjából 2.300 euróval mérsékelhető. Másrészről a kevesebb üzemanyag-fogyasztás 4 tonnával csökkenti a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét.

A Scania Active Prediction rendszeréről további információ és képek az alábbi oldalon találhatók: http://scania.hu/a-scaniarol/esemenynaptar/active-prediction.aspx

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 272 alkalommal tekintették meg.)