Hírek Versenyek

Egyre jobb a magyar Scania a Silk Way Rally-n

Noha a 2012-es Silk Way Rally mezőnyének életét megkeserítette az eső az utóbbi két versenynapon, a Qualisport kamionos istálló legénysége a keddi és a szerdai szakaszt is elégedettséggel zárta: a vadonatúj Scania versenykamion a kezdeti műszaki problémák ellenére hibátlanul üzemelt.

Qualisport

Kovács Miklós pilóta, Tóth Tamás vezető szerelő és Tóth György navigátor kedden Volgográd és Elista között száguldott, míg szerdán az Elista környékén bonyolított hurok-szelektíven repesztettek a Scania Qualisport V8 fedélzetén. Az égi áldás mindkét napra rányomta a bélyegét, ami sok versenyzőnek komoly bosszúságot okozott, a kalocsai kamionos legénység azonban gondok nélkül vette az akadályokat.

Noha az első két nap műszaki gondjai és félbeszakított szakaszai miatt a magyar kamionosokra súlyos időbüntetést szabtak ki, a keddi menetet a 16., a szerdait pedig a 15. pozícióban zárták a monstrumok mezőnyében. Jól szemlélteti a nehézségeket, hogy az induló 24 kamionból már csak 18 van versenyben, s a Qualisport legénysége az időbüntetések ellenére is a 17. helyen állomásozik.

„A kezdeti műszaki problémák után úgy tűnik, hogy összeáll a Scania, az utóbbi két napon minden különösebb gond nélkül száguldozhattunk és határozottan mondhatom, hogy a kamion kilométerről kilométerre jobban muzsikál. Az esős idő megkavarta a kártyákat, számunkra azonban a Kalmük-sivatag dűnéin sem okozott különösebb nehézséget, a korábbi afrikai versenyeinken ugyanis volt alkalmunk hasonló tapasztalatokat szerezni. Karnyújtásnyira vagyunk a befutótól, így remélhetőleg a legfontosabb tervünket, a célba érkezést sikerül megvalósítani” – nyilatkozta a tavalyi futamot a verseny történetének első magyar befutójaként a kamionos kategória 16. helyén záró Kovács Miklós.

Tóth György navigátor szerint élvezetes két napon van túl a Qualisport: „Legutóbb tíz évvel ezelőtt navigáltam dűnéken, s bár az eső nem könnyítette meg a dolgunkat, sikerrel vettük az akadályokat. A kamion tempója egyre jobb, élvezzük a szelektíveket és jó hangulatban vagyunk.”

A futamon induló magyar egységek közül egyébként Szalay Balázs és a cseh, ám magyar licensszel versenyző Miroslav Zapletal állnak a legjobban: az Opel Dakar Team kiválósága a 6. helyen áll, míg a Hummer-menő a 4. pozíciót foglalja el. Versenyben van Liszi László is, akinek a szerdai napon a Mitsubishi turbójával adódtak gondjai, Fazekas Károly viszont már kedden feladni kényszerült a futamot, miután a BMW hajtóműve megadta magát.

Mint a versenybíróság bejelentette, a Silk Way Rally lerövidül: mivel a krasznodari régiót árvíz sújtja, a pénteki, gelendzsiki befutó helyett a viadal már csütörtökön, Maykopban lezárul, ráadásul a nemzeti gyász – a természeti csapás többszáz halálos áldozatot követelt – miatt elmarad a záróünnepség is. A versenyben maradt autókra és kamionokra összesen 453 kilométernyi szelektív szakasz vár, amely sztyeppés, szavannás és hegyvidékes terepen kanyarog majd.

Forrás: www.qualisport.hu
.

(Ezt a cikket 208 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE