Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Márkahírek Volvo

A biztonság éllovasa

Igen rangos és megtisztelő európai kitüntetésben részesült hazánk június 20-án Brüsszelben. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) ugyanis Magyarországnak ítélte oda a 2012-es Közlekedésbiztonsági Teljesítménymutató díjat (2012 PIN Award) a közlekedésbiztonság javításában elért kiváló eredményeiért. Az ETSC PIN program egyik fő támogatója pedig éppen a Volvo Trucks, amely mindig is kiemelt fontossággal kezelte a biztonsági fejlesztéseket.

Fotó: Volvo Trucks

Mivel az ezredforduló környékére tragikus mértéket öltött az európai utakon a halálesetek száma, az Európai Unió célul tűzte ki, hogy a tagállamoknak 2001 és 2010 között a felére kell csökkenteniük a közúti balesetben elhunytak számát. Ezt számos országnak sikerült is megvalósítani, és a többi tagállamban is jelentősen mérséklődött a közúti tragédiák mennyisége. Ehhez képest 2011-ben egész Európát tekintve elenyésző, csupán három százalékos csökkenés figyelhető meg e téren, ami aggodalomra és azonnali cselekvésre ad okot. Többek között Németországban, Svédországban és Finnországban még nőtt is a halálesetek száma a megelőző évhez képest.

Ugyanakkor Magyarországon közel 15 százalékkal csökkent, 2001-hez képest pedig sikerült a felére visszaszorítani a közúti tragédiák számát. Legfőképpen ennek elismeréséül ítélte oda a 2012-es PIN díjat éppen hazánknak az ETSC.

A Volvo Trucks nemcsak a 2006-ban alapított PIN program kiemelt támogatójaként járul hozzá az európai közlekedésbiztonság javításához, hanem korszerű termékei és szolgáltatásai révén úgyszintén. Több mint negyven éve működik a Volvo Trucks saját balesetkutató csoportja, amely több száz közúti baleset részletes elemzésén túl nemzetközi szervezetekkel is szorosan együttműködik. Közismert, hogy a Volvo Trucks élen járt a biztonsági öv tehergépkocsikban való elterjesztésében, elsők között alkalmazott elülső aláfutásgátlót, illetve kormánylégzsákot a nehéz-tehergépkocsikon, a fülkék törésbiztonságát illetően pedig évtizedek óta szigorúbb belső szabványokat alkalmaz, mint az iparágban egyébként kötelező lenne. Az utóbbi években az aktív biztonsági rendszerek is látványos térhódításba lendültek a tehergépkocsik világában, és ennek ugyancsak a Volvo az egyik élenjárója. Ma már az elektronikus menetstabilizálón kívül adaptív sebességtartó automatikával, sávelhagyásra figyelmeztető, sávváltást segítő és éberségfigyelő rendszerrel, valamint abroncsnyomás-kijelzővel is felszerelhetőek a márka sorozatgyártású tehergépkocsijai.

Ám a biztonságos közlekedés első számú tényezője továbbra is maga a gépkocsivezető. Ezért évek óta a Volvo Hungária Kft.-nél is különféle továbbképzéseken vehetnek részt a hivatásos sofőrök. Sőt, a magyarországi importőr idén immár második alkalommal hirdette meg a takarékos vezetési versenyét, amely a defenzív vezetési stílus és a sofőrök rendszeres továbbképzése fontosságának kihangsúlyozásával a hazai közlekedésbiztonság javításához is hatékonyan hozzájárul.

Forrás: Volvo Trucks Hungary
.

(Ezt a cikket 281 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE