Gazdaság Hírek Közút

444 millió forintos mellékútfelújítás Hódmezővásárhely mellett

Az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-alföldi régióban is folytatódnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett mellékutak felújításai. Csongrád megyében június 29-én a munkaterület átadásával megkezdődött a Tótkomlós-Hódmezővásárhely összekötő út közel 5 kilométeres szakaszának korszerűsítése az Európai Unió és a Magyar Kormány által nyújtott 444 millió forintos forrásból.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv keretében országosan várhatóan több, mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása valósulhat meg 2013-ig az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Erre a célra a Dél-alföldi régióban 7,14 milliárd forint megítélt forrás áll rendelkezésre.

A projekt keretében a 4421 jelű, Tótkomlóst Hódmezővásárhellyel összekötő út 4,9 kilométeres szakasza lehet hamarosan európai szintű mellékút. A munkálatok során érintett mellékút közel 4 kilométeres része külterületen, egy körülbelül 900 méteres szakasz pedig Hódmezővásárhely belterületén halad. Külterületen a kivitelező egy rétegben megerősíti a burkolatot, a szelvényezés szerinti bal oldalon a burkolatszél nem megfelelő teherbírása miatt 70 centiméter szélességben az útalapot is cseréli. A belterületi szakaszon az elöregedett és repedezett aszfalt kopóréteget is cserélik, javítják a vízelvezetést, a vízelvezető rendszereket, kitisztítják az árkokat, valamint helyreállítják a megsüllyedt szegélyeket. Ezen kívül a felújításra kerülő szakasz tartós burkolatjelet kap és a KRESZ táblákat is egytől-egyig lecserélik. A teljes beruházás több, mint 444 millió forintba kerül, a munkálatokkal a tervek szerint még idén novemberben végeznek a szakemberek.

A kivitelezésre a szabályos közbeszerzési eljárás lefolytatása után, a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a DME Konzorciummal kötött szerződést.

A felújított útszakasz a sikeres projektzárását követően még 5 éven keresztül kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 185 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .