Hírek Közút

Hende: 2015 közepére elkészülhet az M86-os gyorsforgalmi út

A tervek szerint 2015 közepére készülhet el az M86-os fűút Csorna és Szombathely között lévő, négysávosra bővített szakasza – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a megye országgyűlési képviselőjeként pénteken a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Hende Csaba mint Vas megye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője elmondta: a szükséges engedélyek már rendelkezésre állnak, és az év végéig megkezdődhetnek a régészeti feltárások is.

Hozzátette, hogy a kormány prioritásként kezeli a Vas megyén keresztülhaladó gyorsforgalmi út kérdését, így az Új Széchenyi Terv keretein belül támogatja a fejlesztést.

A sajtótájékoztatón részt vett Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere és Ágh Péter országgyűlési képviselő is.
Puskás Tivadar bejelentette, hogy a 86-os út fejlesztéséhez kapcsolódóan megkezdődik az ország harmadik járműipari gyártóközpontjának kialakítása, ennek révén hétszáz új munkahely jön létre a jövő év közepéig.

Ágh Péter pedig beszámolt egy további, munkahelyteremtést célzó beruházásról is, melynek keretei között Szombathelyen egy volt laktanyában épül ki a 112-es, egységes nemzeti segélyhívó szám új központja. A fejlesztés részeként négyszáz új munkahely jöhet létre – fűzte hozzá az országgyűlési képviselő.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. május elején azt közölte az MTI-vel, hogy a kivitelezés folytatására kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson a három ajánlattevő közül a legalacsonyabb árat a Magyar Aszfalt Kft. és a Közgép Építő- és

Fémszerkezetgyártó Zrt. által alkotott konzorcium ajánlotta, amely így nettó 7,037 milliárd forintért építheti meg az útszakaszt.
A már megvalósult munkálatokkal együtt 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren pedig melléépítéssel kétszer kétsávos főutat alakítanak ki. A 9,2 kilométer hosszú útszakasz gyorsforgalmi paraméterekkel épül meg.

A beruházás előzményeihez tartozik, hogy a Szombathely és Vát közötti szakasz kivitelezése a vállalkozó pénzügyi problémái miatt 2010 októberében leállt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a korábbi kivitelezővel szemben megtette a szükséges műszaki, szerződéses, jogi és pénzügyi lépéseket, melynek végső következményeképp tavaly július 28-án elállt a konzorciummal kötött kivitelezési szerződéstől.

A NIF Zrt. a közreműködő szervezetekkel együtt 2011. augusztus eleje óta azon dolgozott, hogy megoldják a problémákat, és megteremtsék a szükséges pénzügyi és műszaki feltételeket ahhoz, hogy a 86-os főút Szombathely és Vát közötti szakaszának felújítása és építése minél hamarabb újra indulhasson – állt a májusi közleményben.

Forrás: MTI  (bny \ brl \ bám \ ppd)
.

(Ezt a cikket 250 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .