Katasztrófavédelem: szakmailag helyesen jártak el a vasárnapi kamionbalesetnél

Az előírások és a szükséges szakmai protokollok szerint zajlott az a műszaki mentés, amelyre egy vasárnap reggel történt kamionbaleset miatt volt szükség az M7-es autópálya 67-es kilométerénél, Székesfehérvárnál – tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Forrás: Wikipédia (Magnus Manske)

Szabó-Bisztricz Anett közölte: az esetről reggel fél hétkor kaptak bejelentést, és a helyszínre érve mintegy félórás munkával sikerült a kamionba szorult sofőrt kiszabadítaniuk. Ezután megpróbálták daru segítségével a több tíz tonnás szerelvényt kerekeire állítani, a teljesen megrakott vontatmány oldalfala azonban nem bírta a nagy súlyt. A kamion a zöldsávba borult ugyan, de benyúlt a belső haladó sávba is – tette hozzá.

„Ezért a helyszínen a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vezetője úgy döntött, kézzel kipakolják a vontatmányban szállított zöldséget és gyümölcsöt, hogy utána üresen felállíthassák és elvontathassák a járműszerelvényt. A tizennégy tűzoltó mellett a kamion tulajdonosa további tíz embert biztosított a rakodáshoz. Ez eltartott egészen este hét óráig, de közben folyamatosan tájékoztattuk a közlekedőket a forgalmi helyzetről, mivel a Balaton felől erős forgalom indult el a főváros felé” – tette hozzá.

Kiemelte: a M7-es autópálya Budapest felé tartó oldalát délután 15 óra körül megnyitották a forgalom előtt, amely így két sávon (leállósáv és külső sáv) haladhatott. Ezt már csak a teljes kipakolás után zárták le mintegy háromnegyed órára, amikor a kamiont kerekeire állították, és elvontatták az útról. Az akadály megszüntetése és a balesetveszély elhárítása után este nyolc órakor a rendőrség megindította a forgalmat az autópálya teljes szélességében.

„A katasztrófavédelem által végzett munkák teljes egészében megfeleltek a szakmai előírásoknak, a helyszínen megfelelő erők álltak rendelkezésre. Minden hasonló esetben ugyanilyen módon járnánk el. A gépjármű forgalmi akadályt és balesetveszélyt képezett, ezért a jogszabályok szerint ezek elhárítása a katasztrófavédelem feladata és kötelessége volt” – hangoztatta Szabó-Bisztricz Anett.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, elsődleges megállapításaik szerint a kamion defekt miatt borult fel; a székesfehérvári rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében folytatja a vizsgálatot. Tudomásuk szerint a mintegy húsz kilométeres torlódás este tizenegy órára szűnt meg.

A balesetben két ember sérült meg könnyebben, a kamion sofőrje és utasa.

Forrás: MTI  (bszt \ bpg \ ppd)
.

(Ezt a cikket 218 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!