Hírek Közút

388 millió forintos útfelújítás Baranya megye déli részén

Elkezdődtek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jóváhagyott Dél-dunántúli Regionális Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretein belül megújuló mellékutak munkálatai. Baranya megyében is európai uniós forrásából és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatnak meg ezek a felújítások. A június 15-én megkezdett projekt keretében teljesen megújul a Markóc – Felsőszentmárton összekötőút Felsőszentmárton és Drávakeresztúr közötti részének több, mint 3 kilométeres szakasza, mintegy 388 millió forintból.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjának keretében országosan várhatóan több, mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indulhat el 2012-ben. Ebből a Dél-dunántúli 2013 év végéig közel 180 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból.

A most induló projekt az 5829-es jelű Markóc – Felsőszentmárton összekötőút 3,3 kilométeres szakaszának felújítását jelenti. A meglévő útburkolat töredezett az alapréteg hiánya és kedvezőtlen altalaj miatt, felülete kátyús és nyomvályús. A teljes felújítandó útszakasz (3,3 kilométer) felületének mintegy felén teljes pályaszerkezet átépítést fognak elvégezni a szakemberek, emellett a kivitelező az árkokat megtisztítja, a földpadka rendezi és nyílt vízelvezető árkok létesít az út mindkét oldalán.

A Magyar Közút célja, hogy a gondozásában megújuló országos közút betöltse a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését. Jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeket teremtsen a közlekedők és az érintett utak menti települések lakói számára. Az útfelújítás hatására, a jobb megközelíthetőség miatt várható, hogy vonzóbbá válhatnak a települések az ott lakók számára, csökkenhet az elvándorlás, stabilizálódhat a lakosság száma, illetve a vállalkozók számára vonzóbbak lehetnek a települések, így csökkenhet a magas munkanélküliség is.

A kivitelezésre a szabályos közbeszerzési eljárás lefolytatása után, a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a KMES Konzorciummal kötött szerződést. A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 211 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .