Kategóriák

Kategóriák

Gazdaság Hírek Márkahírek Rába

Rába-közgyűlés – Változások a menedzsment összetételébe

Négy új tagot választott a Rába Járműipari Holding Nyrt. hétről hatfősre szűkült igazgatóságába a nemrég belépett többségi tulajdonos, a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezdeményezésére összehívott keddi rendkívüli közgyűlés.

Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója. A felvétel a vállalat rendkívüli közgyűlésén készült, Győrben.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Új tagnak javasolta az igazgatóságba az MNV Zrt. Borbíró Zoltánt, a honvédelmi tárca kabinetfőnök-helyettesét, Hajdu Tibor Zoltánt, az MNV Zrt. társaságokért felelős igazgatóját, Székács Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkárát és Wáberer Györgyöt, a Waberer’s International közúti szállítmányozó cég tulajdonosát, elnök-vezérigazgatóját. A személycserék így csak a testületet vezető Pintér Istvánt és az egyik tagot, Alan Spancert nem érintik.

Előzőleg a közgyűlés döntésével megszűnt Fintha-Nagy Ádám, Földvári Gábor és Khalid Abdol Rahman igazgatósági tagok megbízatása. Martin Olivér hétfői, Hrabovszki Róbert keddi hatállyal már korábban lemondott tisztségéről.

A felügyelőbizottság mindhárom tagja – Benedek János, Sándorfi Balázs, Varga Zoltán – a közgyűlés napjával írásban lemondott tisztségéről. A helyükre – szintén ötéves időtartamra – Kerékgyártó Jánost, a fejlesztési tárca közlekedésfejlesztési főosztályvezetőjét, Markovics Mirjánát, az MNV Zrt. jogtanácsosát és Polacsek Csabát, az MNV Zrt. társasági portfolióért felelős főigazgatóját választották az MNV javaslatára.

A közgyűlés – szintén az MNV Zrt. kezdeményezésére – több ponton módosította a társaság alapszabályát.
Polacsek Csaba, akit a közgyűlés után tartott ülésén elnökévé választott a társaság új összetételű felügyelőbizottsága, újságíróknak hangsúlyozta: a kormányzat számára a gépipar kiemelkedően fontos stratégiai ágazat, ezen a területen pedig a Rába jelentős exportpotenciállal rendelkezik.

Egyelőre változatlan a cég profilja, de ha nyereséggel kecsegtető új területek jelennek meg, akkor a belépéshez „természetesen az állam támogatására lehet számítani” – tette hozzá.

Közlése szerint a stratégiai elképzelés az, hogy a Rábának mint gépipari társaságnak, jelentős exportőrnek a piaci pozíciója erősödjön. Ebben a többségi állami tulajdonszerzésnek annyi a szerepe, hogy a közép- és hosszú távú stratégia jövőbeni kialakításánál „relatíve gyorsan és világosan egyeztethető, és nem különféle pénzügyi befektetői érdekek fogják meghatározni”.

A holding nettó árbevétele tavaly 35,77 milliárdról 39,379 milliárd forintra emelkedett, adózás utáni eredménye mínusz 859 millióról 455 milliós pozitívumba fordult, miközben a mérlegfőösszeg 32,042 milliárdról 35,777 milliárdra emelkedett a Rába Nyrt. éves jelentése szerint.

A tavaly 17,092 milliárdos rövid és 8.694 milliárdos hosszú távú kötelezettsége volt a cégnek: ezek egy esztendővel korábban 13,845, illetve 8,138 milliárdot tettek ki. A cégcsoport alkalmazottainak száma 2.047-ről 1.962-re csökkent.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) április elején közölte, hogy az Európai Bizottság versenyhatósága jóváhagyta a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek állami felvásárlását.

Forrás: MTI  (bly \ guz \ gry)
.

(Ezt a cikket 254 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE