Elfogadta az EP-bizottság az e-call segélyhívórendszer kiépítéséről szóló jelentést

Elfogadta az e-call segélyhívó rendszer kiépítéséről szóló jelentést az Európai Parlament belső piaci és közlekedési bizottsága – közölte az MTI-vel Gurmai Zita (MSZP), a jelentés egyik felelőse kedden Brüsszelben.

„Legyen minden járműben e-segélyhívó rendszer (e-call)! Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy életeket mentsünk az utakon. A rendszernek 2015-re az Európai Unió minden országában ki kell épülnie, és valamennyi polgár számára hozzáférhetővé kell válnia” – értékelte a képviselő közleményében a jelentés bizottsági szintű elfogadását.

Gurmai Zita – a jelentés egyik felelőse – emlékeztetett, hogy a segélyhívó-hálózat felgyorsítja a mentést, és elősegíti, hogy minél több balesetet időben ellássanak. „A jelentés világos üzenet, hogy az Európai Parlament teljes mértékben támogatja az e-call kiépítését, sürgeti az Európai Bizottságot, hogy jogszabályt alkosson az e-call kötelező bevezetéséért 2015-re. Az önkéntes bevezetés egyszerűen nem vált be. Sokkal több járműnek kell ezzel a technikával rendelkezni”– áll a közleményben.

Kitért Gurmai Zita arra is, hogy Magyarország már régóta komolyan foglalkozik a közlekedésbiztonság kérdésével. Mint jelezte, „szocialista kormányok írták alá az e-call memorandumot, és számos intézkedéssel segítették a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését”. „Ennek is köszönhető, hogy ebben az évben Magyarország érdemelte ki az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács díját, hiszen az elmúlt tíz évben az EU-s országok közül hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben a közúti közlekedésben elhunytak száma” – derül ki a közleményből.

Forrás: MTI  (kvb \ kvs \ ksy)
.

(Ezt a cikket 247 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?