A feldolgozóipar bővülését jelzi a májusi Beszerzési Menedzser Index (BMI), a mutató szezonálisan kiigazított májusi értéke 52,2 pont, ami 5,1 százalékponttal magasabb az áprilisi 47,1 pontnál – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) pénteken.

A májusi index 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot.
A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel nőttek áprilishoz képest. A foglalkoztatottság három hónapon át – októberben, novemberben és decemberben – tartó csökkenése abbamaradt, és öt hónapja ismét növekedésre utal – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilishoz képest, és így egy hónap szűkülés után már a termelt mennyiség emelkedését jelzi.
Az új rendelések indexe erősen emelkedett, és a mostani a nyolcadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya másodszor nőtt az idei évben, és harmadszorra az elmúlt nyolc hónapban.

A beszerzési mennyiség indexe szintén emelkedett áprilisi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhe növekedését jelzi.
A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt is a beszerzési árak már harminchatodik hónapja növekednek.

A késztermékkészletek szintje májusban magasabb lett. A korábbi májusi értékeket nézve az idei az ötödik legmagasabb 1995 óta, és némileg átlag feletti havi adatnak mondható.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek a február és március között tapasztalt növekedést követően, negyedszer az elmúlt fél évben. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és a harmadik legalacsonyabb.

A foglalkoztatottsági index értéke januárban 50,0 pont fölé került, és azóta tart az emelkedése, májusban az ütem némileg nőtt áprilishoz képest.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, de negyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb a folyamat: az index értéke erősebben nőtt az előző hónaphoz képest, és egyértelműen visszakerült 50,0 pont fölé az index.

Forrás: MTI  (bhi \ gjé \ egr \ gkp)
.

(Ezt a cikket 194 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?