Biztosítás Hírek Szervezetek hírei

Nem kell fizetniük a külföldön okozott károkért a volt MÁV-ÁBE ügyfeleknek

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) árufuvarozó volt ügyfelének a perében, felülvizsgálati eljárásban, kedden a Kúria úgy döntött, hogy a fuvarozó által külföldön okozott kárért a MABISZ köteles helytállni, és a kifizetést nem háríthatja tovább a fuvarozóra – közölte a NIT Hungary az MTI-vel.

A kötelező gépjármű felelősség biztosítással (kgfb) rendelkező magyar autósok által külföldön okozott károkat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) keretében működő Nemzeti Iroda fizeti ki. A közlemény szerint a MABISZ által, a MÁV ÁBE ügyfelek okozta károkra kifizetett – összességében több milliárd forintot – az iroda visszakövetelte a biztosítottaktól, miután a csődbe jutott biztosítótól ezt nem tehette meg.

A közleményben szereplő fuvarozó cég képviseletét felvállalta az érdekképviselő NIT Hungary, amely Kovács Kázmér ügyvédnek adott megbízást a perbeli képviseletre. A per másodfokon – a Fővárosi Ítélőtábla előtt – a MABISZ győzelmével zárult, jogalap nélküli gazdagodás címén kellett volna fizetnie az ügyfélnek. A felülvizsgálati eljárásban a Kúria ezzel ellentétes döntést hozott: az iroda nem háríthatja át a MÁV ÁBE ügyfelére az általa kifizetett összeget.

A közlemény precedens értékűnek nevezi az ítéletet, de megjegyzi, hogy az nem érinti azokat a pereket, amelyeket külföldi károsultak indítottak a volt MÁV ÁBE ügyfelek ellen, miután a biztosító nem fizetett.

Forrás: MTI  (ghg \ gpp)
.

(Ezt a cikket 242 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .