Balesetek Busz hírek Egyéb Hírek Sofőrök

Elítélték a halálos baleset okozásával vádolt pécsi buszsofőrt

A korábbi felmentő ítéletet megváltoztatva nem jogerősen 1 év 3 hónap, 2 évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék pénteken azt buszsofőrt, aki 2008 januárjában Pécsen az általa vezetett busszal a megállóba felhajtva egy gyalogos halálát okozta.

illusztráció (Forrás: Wikipédia - Peti610)

A másodfokon eljáró bíróság Kovács Csaba vezette tanácsa a ma 58 éves Galacsik Istvánt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találta bűnösnek. Mellékbüntetésként két évre eltiltotta a járművezetéstől, s kötelezte mintegy 600 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A baleset 2008. január 14-én történt. A férfi a 6-os számú helyi járat volánjánál ülve a Maléter Pál úti megállóban nem tudott megállni egy előtte kikanyarodni készülő busz mögött, s azért, hogy elkerülje az azzal, valamint a tőle balra haladó autókkal való ütközést, jobbra rántotta a kormányt, arra, ahol abban a pillanatban senkit sem látott. A megállóba felhajtva ugyanakkor elütött egy hatvanéves nőt, nekiment egy padnak, végül egy fának ütközve megállt. A baleset sérültje életét vesztette.
Galacsik István az eljárás során többször is együttérzését fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak, de a felelősségét nem ismerte el. Mindvégig azt állította: a tragédiát a busz rejtett hibája okozta. Az esetnél a motor hirtelen felpörgött, a jármű ettől plusz energiához jutott, nem lehetett lefékezni.

Az ügyben első fokon eljáró Pécsi Városi Bíróság tavaly áprilisban bizonyítottság hiányában felmentette a sofőrt. A döntést azzal indokolta, hogy az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan cáfolni azt a vádlotti védekezést, hogy a baleset műszaki hiba és nem más ok miatt következett be. Az akkori ítélet szerint a műszaki hibát a szakértői vélemény sem zárta ki, de arra, hogy a rendellenes működést pontosan mi okozta, nem derült fény.

A másodfokon eljáró bírói tanács az ítéletet azonban részben megalapozatlannak, a tényállást részben felderítetlennek találta, és a vádlott felelősségét állapította meg.

Kovács Csaba bíró az ítélethirdetéskor hangsúlyozta: semmi sem támasztja alá azt a korábbi bírói megállapítást, hogy a busz a fékezés ellenére felgyorsult volna. A bizonyítékok, köztük a szakértői vélemények, a menetíró lap adatai arra engedtek következtetni, hogy bár a három tengely közötti fékerő-eltérés meghaladta az előírásban foglaltakat, a busz “fékezhető” volt. A vádlott által érzékelt gyorsulás pedig egy szubjektív érzés volt, a jármű valójában fokozatosan lassult.

A Pécsi Törvényszék szerint Galacsik István relatív gyorshajtást követett el, 47 kilométeres óránkénti sebességgel közelítette meg a buszmegállót, arra számítva, hogy az előtte álló helyi járat már elhagyja azt, mire ő odaér. Mivel nem ez történt és a fékút lerövidült, félrerántotta a kormányt, felhajtott a megállóba, amellyel egy ember halálát okozta.

Az ügyész tudomásul vette a döntést, vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így az ügyben a Pécsi Ítélőtábla hoz jogerős ítéletet.

Forrás: MTI  (BAL \ bti)
.

(Ezt a cikket 306 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!