Kategóriák

Kategóriák

Busz hírek Hírek MAN Márkahírek

Red dot design díjat nyert a NEOPLAN Skyliner

A NEOPLAN Skyliner a termék-dizájn 2012-es kategóriában megkapta a rangos, red dot formatervezési díjat. Az emeletes turistabusz exkluzív, úgynevezett ”Sharp Cut” vonalai és a szikrázóan világos belső tér lenyűgözte a nemzetközi szakmai zsűrit.

A NEOPLAN Skylinert 2011 őszén, Kortrijkben, a BusWorld kiállításon mutatták be a nagyközönség számára. Már akkor felkeltette a szakma érdeklődését, hiszen a NEOPLAN tervezőinek anélkül sikerült a 14 méter hosszú, 2,55 méter széles és 4 méter magas karosszériát esztétikus könnyedséggel és dinamizmussal megtölteni, hogy elhanyagolták volna a forma, a funkció és az ergonómia tökéletes hármasát. Az üvegen és a fémen megjelenő tiszta vonalakat és a kifogástalan, ferde éleket egyesítették a megalkuvást nem ismerő aerodinamikával, ami új mércét állított fel a felső kategóriás buszok körében. Az aerodinamikailag optimalizált kialakítás eredménye: a 0,41-es légellenállási érték (cw). Ezt az értéket eddig egyetlen másik emeletes busz sem tudta felülmúlni, hiszen ez a modern középkategóriás kisteherautók szintjének felel meg, ami gazdaságossági szempontból igen figyelemre méltó az üzemeltetők számára.

A hagyományos formai elemek, mint az előredöntött ablakkeretek, a nagy, kétrészes szélvédő, az orrész panoráma kialakítása, a kerékjárati ívek felső, emelkedő vonalai és a szűkre húzott fényszórók is azonnal egyértelműsítik, hogy a Skyliner a NEOPLAN család egy mással össze nem téveszthető tagja. Ugyanakkor a jól ismert dizájnelemeket is újra értelmezték. A Skylight-koncepció, ami magába foglalja a felső panoráma üveget, a hatalmas szélvédőt és a tető vészkijáratként is funkcionáló nagy ablakait, lenyűgöző körpanorámás kilátást nyújt az emeleten utazók számára. Kívülről a Skyliner ablakai folytonosnak tűnnek, ami semlegesíti az emeletes buszoknál az alsó és felső szint között általában látható választóvonalat. Az alsó szint ablakainak vonala összeköttetésben áll a nagyvonalúan méretezett panoráma ablakkal, ami három dimenzióban görbül. Ez a holisztikus dizájn a legapróbb részletekre is kiterjed.

A mérnökök és tervezők a más NEOPLAN modelleknél már jól bevált alkatrészeket, mint például a hátsó lámpákat, az első fényszórókat vagy a légterelőket, ugyanilyen sikerrel adaptálták a jármű Neoplanokra jellemző, már bizonyított formavilág folytatásának érdekében. Ez a folyamatosság a termék-életciklus és a cserealkatrész ellátás szempontjából is előnyös a vásárlók számára.

A red dot egy nemzetközi díj, ami a kiemelkedő minőségű formatervezés egyik legáhítottabb bizonyítéka. A 30 szakértőből összeálló zsűri 58 országból, körülbelül négy és félezer formatervet értékelt. A 2012-es díjátadó ünnepséget július 2-án, Essenben rendezik majd, ahol a NEOPLAN Skyliner csatlakozik a márka díjazottjaihoz, ugyanis 2002 óta, ezt a nemzetközileg elismert díjat már nyolc különböző MAN és NEOPLAN busz nyerte el, legutóbb 2011-ben az MAN Lion’s City Hybrid.

Forrás: MAN
.

(Ezt a cikket 285 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE