Hírek

BKK: semmi nem támasztja alá, hogy a Boeing szállítása okozta a metróállomás sérüléseit

A Budapesti Közlekedési Központ szerint semmilyen vizsgálat nem támasztja alá azt a sajtóhírt, amely szerint a Boeing 737-es közúti szállítása okozta volna a 3-as metró népligeti állomásának sérüléseit.

A Kőbányai út és a Hungária körút kereszteződésénél halad egy Boeing 737-300-as repülőgép törzsét szállító szerelvény. Az egykori Sky Europe légitársaság gépét éjszaka a Liszt Ferenc-repülőtérről a Terrorelhárítási Központhoz (TEK) szállították, ahol kiképzési célokra fogják használni. MTI Fotó: Lakatos Péter

A BKK arra reagálva közölte ezt, hogy a Mainap.hu kedden azt írta, az Üllői úton csütörtök éjjel szállított repülőgép okozhatta a mennyezeti díszítőelemek szombati omlását.

A közlekedési központ tájékoztatása szerint BKV szakemberei előtt ismert tény, hogy a népligeti állomás szerkezetén a metróvonal építése után nem sokkal apróbb meghibásodások keletkeztek, mert az állomás nagy fesztávú födémszerkezetét ridegvakolattal burkolták le, amely a környezeti hatások miatt repedezik, hullik. Az alagutat folyamatosan ellenőrzi a BKV illetékes főmérnöksége, de az ellenőrzések nem tártak fel összefüggést a Boeing 737-es szállítása és a vakolathullás között – olvasható a BKK közleményében.

Hozzátették, hogy a BKK-tól mint közútkezelőtől engedélyt kellett kérnie a szállítónak, a BKK pedig előírta a különleges szállítmány által használható útvonalat és azt is, hogy a szállítócégnek kötelessége felvenni az érintett szakterületi képviselőkkel a kapcsolatot. A benyújtott kérelem szerint a repülőt szállító tréler tengelyterhelése nem haladta meg a kilenc tonnát, és hasonló terhelésű járművek naponta közlekednek a Könyves Kálmán körúton.

Mint közölték, még zajlik a BKV műszaki vizsgálata, amely azt hivatott eldönteni, hogy mitől szakadhatott le a metróállomás álmennyezetének egy darabja.

Forrás: MTI  (btiv \ blz)
.

(Ezt a cikket 331 alkalommal tekintették meg.)