LMP: a vagyoni helyzethez igazodjon a közlekedési bírság

Az LMP újra azt javasolja, hogy a közlekedési vétségeket az elkövetők vagyoni helyzetével arányosan szankcionálják – közölte Dorosz Dávid pénteken az MTI-vel. A képviselő hozzátette, hogy a kiskeresetűek megélhetése már egy vétség miatt is veszélybe kerülhet.

illusztráció

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja közleményében úgy fogalmaz, hogy a „Fidesz csak az esztelen szigorban hisz, semmilyen más megoldása nincs arra, hogyan kellene javítani a közbiztonságot”. Szavai szerint ezt jól példázza, hogy „kéthetente” módosították a Büntető törvénykönyvet és a szabálysértési törvényt. Kijelenti, hogy utóbbi esetében a büntetési tételek emelésének egyetlen célja van: a költségvetési bevételek növelése.

Egyúttal emlékeztet arra, hogy az LMP már a törvény decemberi vitája során azt javasolta, hogy a pénzbírság összege az elkövető vagyoni helyzetéhez igazodjon. A politikus igazságtalannak érzi, hogy „például a nagy terepjárókkal száguldozók játszva kifizetik” a tízezres nagyságrendű bírságokat, míg az alacsonyabb keresetűek megélhetése már egy vétség esetén is veszélybe kerülhet.

Az LMP bízik benne, hogy legalább most nyitottak lesznek az egyeztetésre, és meghallják az ellenzéki párt javaslatait – zárja a közleményt.

A fideszes Bíró Márk a hét elején a jelenleg hatályos KRESZ gyökeres felülvizsgálatát vagy egy teljesen új közúti közlekedési szabályozás megalkotását javasolta megfontolásra és előterjesztésére. Ennek nyomán hétfőn úgy döntött a Fidesz-frakció, hogy a KRESZ-t módosító rendelet felülvizsgálatát kéri. A képviselők álláspontja szerint ugyanis túlszabályozott lett a rendszer, és ezzel párhuzamosan a szankciók is túl szigorúvá váltak.

Bíró Márk az MTI érdeklődésére akkor elmondta: azért kezdeményezte, hogy a kormánypárti képviselőcsoport vegye napirendre a KRESZ és a közlekedési szabálysértések büntetéseinek felülvizsgálatát, mert a napokban több lakossági fórumon is részt vett, ahol olyan jelzéseket kapott, amelyek szerint túl szigorúak a közlekedés résztvevőit sújtó szankciók és egyes szabályok is.

A fideszes politikus szerint felül kellene vizsgálni a KRESZ-t, továbbá át kellene tekinteni a szabálysértési törvény napokban hatályba lépett módosításának szigorító, büntetési tételeket emelő rendelkezéseit, valamint azokat a tervezeteket is, amelyek még csak előkészítés alatt állnak, ám szintén a szigorítás irányába mutatnak.

A képviselőcsoport úgy látta, hogy az elkövetett szabálysértés nincs arányban a kirótt büntetéssel, a módosítás ezért a társadalom szempontjából előnytelen lehet.

A Fidesz-frakció úgy döntött, hogy további egyeztetések céljából meghívja május 7-i ülésére Pintér Sándor belügyminisztert.

Forrás: MTI  (bnd \ bzt)
.

(Ezt a cikket 193 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?