Érdekességek Hírek Logisztika Szervezetek hírei

Túlméretes szállítmány – Közúton szállítottak a TEK központjába egy Boeing repülőgépet

Kiképzési célokra használja a Terrorelhárítási Központ (TEK) azt a Boeing 737-300-as típusú, leselejtezett repülőgépet, amelyet csütörtök éjjel szállítottak át közúton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a szervezet Zách utcai központjába – közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója csütörtökön a repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a terrorelhárítással kapcsolatos, kiképzési célokra szánt Boeing 737-300-as típusú, leselejtezett repülőgép előtt sajtótájékoztatót tart a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, mielőtt a gépet a szakemberek egy speciális járművel a TEK Zách utcai központjába szállítják. MTI Fotó: Lakatos Péter

Mint mondta, minden járművön, így repülőn is elfordulhatnak olyan cselekmények, amelyek “felszámolására” a TEK munkatársainak képességgel kell rendelkeznie, de eddig nem volt módjuk gyakorlatozni, csak modellezni tudták a szituációkat. Hangsúlyozta, a legnehezebben megoldható feladat, amikor az elkövetők túszokat ejtenek repülőgépen, de a renitens utasok megfékezése is a központ feladatai közé tartozik.

A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint a 737-300-as Boeinget az amerikai tulajdonostól térítésmentesen szerezték be hajtómű és minden tartozék nélkül, a kiképzéshez szükséges berendezéseket mintegy 3 millió forintért vásárolta meg a TEK.

A Kőbányai út és a Hungária körút kereszteződésénél halad egy Boeing 737-300-as repülőgép törzsét szállító szerelvény. Az egykori Sky Europe légitársaság gépét éjszaka a Liszt Ferenc-repülőtérről a Terrorelhárítási Központhoz (TEK) szállították, ahol kiképzési célokra fogják használni. MTI Fotó: Lakatos Péter

A repülőtérről péntekre virradóra az Üllői úton és a Hungária körúton keresztül szállította a repülőt egy túlméretes rakományokat szállító cég a X. kerületi Zách utcába. A Boeingről korábban már levágták a függőleges és vízszintes vezérsíkokat, valamint a szárnyakat is. A gép 33 méter hosszú és 23 tonnás sárkányrészét, valamint egyéb tartozékait két teherautóval szállították el, majd a TEK központjában visszaszerelik rá a szárnyakat és vezérsíkokat.

Az Airportal.hu légiközlekedési szakportál csütörtök reggel számolt be arról, hogy az Üllő úton és a Hungária körúton keresztül elszállítják Ferihegyről a 2009 szeptemberében csődbe ment egykori fapados légitársaság, a Sky Europe utasszállító gépét. Az OM-CLB lajstromjelű 737-es Boeingot 1988-ban gyártották, az amerikai United Airlines üzemeltette 2008-ig, a Sky Europe-hoz 2009 májusában került. Néhány hónap múlva a cég csődbe ment, a gépet Budapestre repülték, főbb műszereit kiszerelték és eladták.

Forrás: MTI  (btiv \ bti)
.

(Ezt a cikket 476 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .