Hírek Márkahírek Scania

Scania évközi jelentés, eredmények 2012. január – március között

2012. első negyedévének folyamán a Scania szervizbevételei 5 %-os növekedéssel 4.426 millió svéd koronát tettek ki az előző év hasonló időszakához képest. Összességében azonban a vállalat üzemi eredménye, illetve értékesítésének árbevétele is csökkent.

Leif Östling, a Scania elnök-vezérigazgatójának összegzése
“A Scania üzemi eredménye a 2012-es év első három hónapjában 2.323 millió svéd koronát tett ki. A leszállított járművek kisebb mennyisége, valamint az alacsonyabb kapacitás-kihasználtság negatív hatással volt a jövedelemre, csakúgy mint a jövőbeli termékfejlesztések magasabb költségei. A kedvezőbb piaci mix viszont pozitív hatással bírt, így például közel 2000 darab Euro 3-as jármű leszállítása Brazíliában az első negyedév folyamán. A járműszállítások mennyisége azonban a 2011. év végi keresletcsökkenés következtében összességében csökkent. A Scania termelési mennyiségét a jelenlegi piaci igényekhez igazította. Az első negyedéves tehergépkocsi-rendelésállomány összhangban van a 2011. év végivel.

A dél-európai piac teljesítménye még mindig alacsony szinten van. A negyedév során a latin-amerikai rendelésállományt negatívan érintette az Euro 5 szabvány brazíliai bevezetése. Európában és Ázsiában a kereslet továbbra is kielégítő szinten mozog. A Közép-Keleten a rendelésállomány változatlanul alacsony és a kilátások is bizonytalanok.  Ázsia többi részén növekvő érdeklődés tapasztalható a Scania magas minőségű termékei és szolgáltatásai iránt, többek között például gépgyártó cégektől érkezett jelentős rendelés. A 2011. év végéhez hasonlítva az idei első negyedévben a buszok rendelésállománya, főleg Európának köszönhetően, csökkent. Szintén Európa hatására, a motorok rendelésállománya növekedett. A szervizek és szolgáltatásaik iránt magas szintű kereslet mutatkozik, elsősorban Latin-Amerikának köszönhetően. Európában 2005-2008 folyamán a tehergépjármű-értékesítés mennyisége nagyon magas volt, amelyet az elmúlt években visszaesés követett. Ennek következményeként a tehergépkocsi-állomány átlagéletkora emelkedik. A magasabb átlagéletkor pozitív hatással van a szervizek kihasználtságára és az alkatrészek értékesítésére, amelyek stabilizálják a Scania jövedelmezőségét. A Scania kedvező piaci pozícióban van az elmúlt időszakban bevezetett termékei és szolgáltatásai révén.”

Háttérinformációk
2012. első negyedévében összességében 15 %-kal, 16.238 darabra csökkent a leszállított járművek száma, az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az értékesítés árbevétele 3 %-ot esett, így 20.127 millió svéd koronát tett ki. A valutaárfolyamoknak nem volt szignifikáns hatása az eredményekre.

A gyártási mennyiséget két lépésben a jelenlegi kereslethez igazította a Scania. Először tavaly november folyamán csökkentette világszinten a termelést 15 %-kal a vállalat, majd idén januárban ismét hasonló arányban fogta vissza a gyártást.

A Scania a következő évre tervezi egy új létesítmény létrehozását az indiai Bangalore város szomszédságában. Az új egység tevékenységének központjában tehergépkocsi- és buszalvázak, valamint felépítmények összeszerelése, illetve komplett járművek gyártása áll. A Scania indiai kereskedelmi központja szervizzel és alkatrészraktárral kiegészülve szintén ugyanezen a helyen épül fel. Az ügyfelek számára a helyileg készülő járművek, a piac sajátosságait figyelembe vevő termelés gyorsabb átfutási időt és szélesebb termékválasztékot jelent.

2011. elején a Scania bemutatta az Euro 6 károsanyag-kibocsátási normának megfelelő tehergépkocsijait. Az idei első negyedévben már ügyfeleknek is szállított ezekből a járművekből, amelyek Euro 6-ként kerültek regisztrálásra. Független tesztek bebizonyították azt, amit a Scania a motorok bemutatásakor előre vetített, azaz az Euro 6 motorral szerelt tehergépkocsik üzemanyag-fogyasztása nem magasabb Euro 5-ös társaikénál. Ugyanakkor az Euro 6 járművek iránti igényt 2013. december 31-ig nagyban meghatározza a fuvarozók számára nyújtott, az új technológia magas árát ellensúlyozó támogatások köre. A német kormány például a közelmúltban terjesztette ki a szubvenciók körét az Euro 6 járművekre.

img-negyedeves_01Nehéz-tehergépjárművek
A Scania rendelésállománya 2012. első negyedévében 14.235 darab járművet tett ki, ami 18 %-os csökkenésnek felel meg az előző év hasonló időszakához képest. Viszont ha a rendelésállományt 2011. végéhez hasonlítjuk, akkor látható, hogy összhangban van azzal a teljesítménnyel. A leszállított járművek mennyisége is csökkent a vizsgált időszakban, 15 % visszaesés mellett 14.849 darabon állt meg. Az értékesítés árbevétele a tehergépjárművek esetében 8 %-os csökkenés mellett 12.653 millió svéd korona lett.

Autóbuszok
A buszok rendelésállománya az első negyedév folyamán csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenés mögött főleg Európa, illetve Hollandia áll, ahol tavaly egy jelentős rendelést realizált a vállalat. Az első három hónapban a rendelésállomány 1.574 darab, míg a leszállított buszok mennyisége 1.389 darab lett. Ez utóbbi érték szintén csökkenést jelent, mégpedig 5 %-ot. Az értékesítés árbevétele viszont 4 %-os növekedéssel elérte a 1.449 millió svéd koronát.

Szerviz
A szervizbevételek 5 %-kal nőttek az első három hónap folyamán, így 4.426 millió svéd koronát értek el. A szervizszolgáltatások iránti kereslet növekedése minden régióban egyaránt megfigyelhető volt és érintette az alkatrészek értékesítését, valamint a szervizmunkaórák számát is.

Pénzügyi szolgáltatások
2012. első negyedévének végére a Scania pénzügyi portfóliója elérte a 42,7 milliárd svéd koronát, ami 500 millió koronás növekedést jelent 2011 végéhez képest. A penetrációs ráta 36 %-ot tett ki a vizsgált időszakban azokon a piacokon, ahol a Scania jelen van saját finanszírozó cégével. A pénzügyi szolgáltatások üzemi eredménye 131 millió svéd koronára növekedett az egy évvel korábbi 107 millióhoz képest. Az eredmény mögött nagyrészt a növekvő ügyfélállomány áll.

Alkalmazottak száma
2012. első negyedévének végén 37.366 fő volt az alkalmazottak száma, szemben az egy évvel korábbi 36.253 fővel.

img-negyedeves_02

A teljes jelentés elolvasható a www.scania.com weboldalon.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 354 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE