Érdekességek Hírek Márkahírek Volvo

Ugyanaz az autó ugyanazon a helyen – 85 évvel később

1927. április 14-én a göteborgi Lundby gyár gyártósoráról legördült az első tömeggyártásban készült Volvo személyautó. Most, 85 évvel később a Volvo Csoport a világ egyik legnagyobb kereskedelmi célú járműgyártója, a Volvo Car Corporation pedig évente közel 500.000 darab autót értékesít.

1927

1927. április 14-én délelőtt 10 órakor a göteborgi Lundby gyárban Hilmer Johansson kereskedelmi vezető átkormányozta az első tömeggyártásban készült ÖV4-es modellt a gyárkapun. Most, 85 évvel később ugyanez a modell halad majd át ugyanazokon a gyárkapukon, hogy megünnepelje a Volvo születésnapját. Stefan Jacoby, a Volvo Car Corporation elnök-vezérigazgatója és Olof Persson, a Volvo Csoport elnök-vezérigazgatója ül majd a volán mögött (lásd a mellékelt fotót). „Ez egy fantasztikus autó, de könnyen felismerhetjük, mennyi minden változott az elmúlt 85 év során”, mondja Stefan Jacoby, aki nemrég mutatta be az új Volvo V40-est a Genfi Autószalonon.

2012

A Volvo Csoport és a Volco Car Corporation két olyan vállalat, amelyeknek hosszú időre visszanyúló, közös történetük van. Annak idején egy cégként kezdték, ami nem is volt igazán ígéretes projekt, mert a Volvo alapítóiként Assar Gabrielssonnak és Gustaf Larsonnak nem voltak közvetlen tapasztalataik a személyautók vagy a járműgyártás terén. A Volvo a gyártás első éve során 300 darab, meglehetősen egyszerű személyautót értékesített. A következő évben azonban az üzlet szárnyalni kezdett, amikor a cég teherautók és buszok gyártását is megkezdte. A Volvo már akkoriban is felismerte, hogy a siker kulcsa az exportban rejlik. „A gyökereink még mindig nagyon fontosak számunkra. A Volvo Csoprt 120.000 dolgozója közül mintegy 30.000 dolgozik Svédországban, de a termékek 95%-át külföldön adjuk el”, mondja Olof Persson. A Volvo Car Corporation ugyanezen mutatói szerint 14.500 munkavállaló dolgozik Svédországban a teljes 21.500-ból. A Volvo Car Corporation eladásainak körülbelül 87%-a külföldről származik.

1999-ben a Volvo Csoport eladta a személyautó üzletágát. Azóta a két vállalat különböző irányban folytatta a növekedést. A Volvo Car Corporation jelenleg a prémium szegmensben van jelen, az elmúlt évben pedig mintegy 450.000 darab személyautót értékesített a világ 120 országában (az USA-val együtt, amely a cég legnagyobb piaca). A Volvo Csoport a Volvo, a Renault, a Mack és az UD Trucks márkanevek alatt gyárt teherautókat, emellett buszgyártással, építőipari gépek gyártásával,  illetve hajó- és repülőgépösszetevők előállításával is foglalkozik. 310 milliárd svéd koronás forgalmával a Volvo Csoport a világ második legnagyobb nehézgépjármű-gyártója, és Svédország legnagyobb vállalata. A Csoportnak 20 országban van gyártóbázisa, 190 országban pedig kereskedelmi képviselete.

A Volvo születésnapja alkalmából a göteborgi Volvo Múzeum nyílt napot tart április 14-én 11-16 óráig. Amennyiben az időjárás engedi, a városközpontban egy új és régi modelleket felvonultató parádét is rendeznek.

Kapcsolódó oldalak:
Link to Volvo Cars Heritage

Link to the history of the Volvo Group

Forrás: Volvo
.

(Ezt a cikket 235 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE