Busz hírek Hírek

Sikeres volt a tender – hamarosan újabb alacsonypadlós buszok erősítik a fővárosi autóbuszflottát

Sikeresen zárult a tavaly decemberben meghirdetett, használt, alacsonypadlós szóló autóbuszok beszerzésére irányuló tender. A nyertes VDL Bus Center 38 db Volvo 7700 típusú szóló autóbuszt szállít Budapest számára, buszonként 55.000 EUR (azaz kb. 16,3 millió forintos) áron. A használt buszok beszerzése a régi Ikarusok felújítását váltja ki és teszi lehetővé az öreg járművek selejtezését, tehát nem azt jelenti, hogy új autóbuszok forgalomba állításáról letettünk volna. A beszerzéssel párhuzamosan a BKK által elindított új buszüzemeltetési modell megvalósítása folyik és új buszok ennek nyomán a következő években állhatnak forgalomba Budapesten.

Használt holland Volvo 7700-as autóbuszA hollandiai Veldhovenből érkező járműveket korábban a Veolia Transport üzemeltette. A 2004-es évjáratú, közel 12 méteres autóbuszok meghajtásáról EURO 3-as besorolású, 199 kW-os motor gondoskodik, átlagos futástelítettségük 477 ezer km.  A Budapestre történő indulás előtt minden autóbuszt Volvo szakműhelyben készítenek fel a hosszú útra, majd már BKV-s járművezetőkkel érkeznek Magyarországra.

A járművek lényegében megegyeznek a szintén 2004-től Budapesten forgalomba állított csuklós Volvo autóbuszokkal, ugyanazon típuscsalád rövidebb változatai, megkímélt állapotban. A járművek lényegesen kevesebbet futottak, Használt holland Volvo 7700-as autóbuszkedvezőbb környezetvédelmi besorolásúak, mint az öreg Ikarusok. Az alacsonypadlós járművek az esélyegyenlőség követelményeinek is megfelelnek és nehezen mozgó, mozgáskorlátozott, idős és babakocsival közlekedő utasainknak különösen kedvező lehet forgalomba állításuk. A használt, de alacsonypadlós, a búcsúzó Ikarusoknál sokkal környezetbarátabb autóbuszok vételára alig haladja meg egy régi Ikarus felújításának költségét, viszont jelentősen alatta marad egy új busz vételárának: a használt Volvo 7700-asok egy új jármű vételárának kevesebb mint egyharmadába kerültek. A használt járművek beszerzésének programja a BKK a 2011-ben indult tömegközlekedési beruházási program részeként valósult meg, ennek jegyében 13 darab Van Hool, 31 darab Mercedes Citaro alacsonypadlós autóbusz és 14 db német Gräf&Stift MAN alacsonypadlós trolibusz beszerzése történt már meg a Volvók előtt.

Használt holland Volvo 7700-as autóbuszA tervek szerint az első járműcsoport május közepén indul Hollandiából, de legkésőbb július 19-ig valamennyi autóbusz útra kel új szolgálati helye, Budapest felé. Megérkezésüket követően már a magyar szakemberek végzik el a budapesti illesztéseket, valamint a magyar előírásokhoz való igazításokat. Az autóbuszok üzemeltetője a BKV Zrt. lesz.

Az öreg, elavult, környezetszennyező Ikarus autóbuszokat leváltó járművek amellett, hogy biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá teszik a közlekedést, az utasok számára is kényelmesebbé, komfortosabbá teszik az utazást. A használt autóbuszok beszerzését a folyamatban lévő közbeszerzési eljárások útján folytatjuk, egyúttal dolgozunk az új buszüzemeltetési modell megvalósításán és ily módon új autóbuszok mihamarabbi forgalomba állításán is.

Forrás és további képek: Budapesti Közlekedési Központ
.

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .