Ellenőrzések Hírek Rendőrségi hírek

Renitens külföldi szabálysértők – „mozgó ellenőrzések” a 3-as számú főúton!

Februártól az Encsi Rendőrkapitányság új módszerrel szűri ki a forgalomból a szabálytalankodó gépjárművezetőket. Az ellenőrzések során rendőri jelleget nem tükröző szolgálati gépkocsival kísérik figyelemmel és szükség esetén dokumentálják a mozgásban lévő járművek közlekedését.

A tapasztalatok alapján a módszer hatásosnak bizonyul, ami fontos azért is, mert az elmúlt két évben számos gyorshajtó, valamint előzési szabályokat figyelmen kívül hagyó külföldi járművezető okozott halálos kimenetelű balesetet.

Záróvonal ! Szabjunk határt a kihágásoknak!

Az Encsi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti járőrei a módszerhez alkalmazott technikai feltételek megteremtését követően a 3. sz. fő közlekedési útvonalon rendőri jelleget nem tükröző szolgálati gépkocsiból a mozgásban lévő járművek közlekedésének szabályszerűségét kísérik figyelemmel. A módszer alkalmazásával a kapitányság főként a szabálytalanul előző, illetve a közlekedési szabályokat más módon durván megsértő járművezetők elleni hatósági fellépést kívánja javítani és ezzel a baleseti kockázatot csökkenteni.

A tettenért gépjárművezetők által elkövetett szabálysértésekről videófelvétel készül, majd azt követően a mobil megkülönböztető jelzéssel is ellátott gépkocsiból intézkedés alá vonják a közúti forgalomra veszélyes járművezetőt.

Van akinek pusztán térkép e táj

Az eddig végrehajtott ellenőrzések során a rendőröknek zömében külföldi járművezetőkkel szemben kellett intézkedniük. Az azonnal lefolytatott szabálysértési eljárás során több mint tíz fővel szemben többszázezer forint bírság kiszabására került sor.

Ellenőrzésekre a forgalomban részt vevők bármikor számíthatnak, ezek végrehajtására a hét bármely napján, bármely napszakban sor kerülhet.

Az intézkedésektől a rendőrök a közlekedési morál javulását várják, valamint azt, hogy az átutazó, külföldi rendszámmal közlekedő személygépkocsik vezetőiben is tudatosul majd a jogsértés esetén elmaradhatatlanul alkalmazandó szankció következménye.

Információs háttér:

A 3. sz. főutat jelentős volumenű, átmenő teher és személygépjármű-forgalom jellemzi. Az Encsi Rendőrkapitányság illetékességi területén a közúti közlekedési balesetek többsége itt következik be. Ezek kimenetele gyakran súlyos, vagy akár halálos (2010. évben 6 fő vesztette életét). A bekövetkezett közlekedési tragédiák oka elsősorban a közlekedési szabályok, a sebességkorlátozások súlyos megszegése volt. A balesetet okozók között relatíve nagy számúnak mondható a külföldi szabálysértők száma.

A mellékelt videófelvételen három, a közúti jelzéseket figyelmen kívül hagyó jármű látható. A kamionok által végrehajtott szabálytalan előzés olyan útszakaszon történt, ahol be nem látható útkanyarulat, bukkanó is található, az előzés rendkívül veszélyes, ezért útburkolati jel és jelzőtábla is tiltja azt.

Az Encsi Rendőrkapitányság 2011. évi beleseti térképe

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 591 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .