Rekordot döntött az MAN árbevétele 2011-ben

  • 16,5 milliárd € árbevétel (a megelőző évben 14,7 milliárd €)
  • 17,1 milliárd € bejövő megrendelés (15,1 milliárd €)
  • 1,483 milliárd € üzemi eredmény (1,035 milliárd €)
  • 9,0 % árbevétel-arányos jövedelmezőség (Return On Sales – ROS) (7,1 %)
  • 4,62 € folyamatos működésből származó, egy részvényre jutó nyereség
  • Javasolt osztalék emelése részvényenként 2,3 €-ra (2,0 €)
  • Összesen 155 520 eladott jármű (23 %-os növekedés)
  • Az MAN Latin Amerika eddigi legjobb évét zárta
  • 2012-es kilátások: a haszonjárművekből származó bevételek enyhe csökkenése mellett, nyereségnövekedés az energetika területén
Az MAN SE kiváló cégadatokkal zárta a 2011-es költségvetési évet. A haszonjárművekben és a gépgyártásban érdekelt szereplő beszámolója szerint, az előző évhez képest 12 %-kal nőtt az árbevétel, ami új, 16,5 milliárd eurós rekordot jelent. Az MAN SE vezérigazgatója, Dr. Georg Pachta-Reyhofen elmondása szerint: „2011 egy igen sikeres év volt az MAN Csoport számára. A – főleg a pénzpiacokon jelenlévő – folyamatos bizonytalanság ellenére ismét sikerült egyértelműen felülmúlni az előző évben is kiváló mutatókat.”

   Az üzemi eredmény éves alapon számítva 43 %-kal, 1,5 milliárd euróra emelkedett, míg az árbevétel-arányos jövedelmezőség 7,1 %-ról 9 %-ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy az MAN Csoport 2011-ben ismét nyereséges növekedést könyvelhetett el.

A vállalat vezetése 2012-ben világszerte visszafogottabb gazdasági növekedésre készül. Az MAN SE gazdasági igazgatója, Frank H. Lutz a következőképpen nyilatkozott: „Arra számítunk, hogy az európai haszonjármű piac a 2011-es szint körül stabilizálódik. Ezzel szemben Brazíliában csökkenni fognak az eladások. Összességében a haszonjármű üzletág árbevétele kismértékben (maximum 5 %-kal) csökken, míg az energetikai üzletág árbevétele 5 %-os emelkedést mutathat. Az MAN Csoport egészére kivetítve ezért a nyereség enyhe visszaesésére számítunk, valamint arra, hogy ez maga után vonja az üzemi eredmény csökkenését is. Az árbevétel-arányos jövedelmezőség valószínűleg az átlagos, 8,5 %-os hosszú távú cél körül marad.” Lutz úr hozzátette, hogy ez az áttekintés azt feltételezi, hogy a kormányok képesek stabilizálni a pénzpiacot és megakadályozni a piaci bizonytalanság átterjedését a reálgazdaságba. Azzal folytatta, hogy az MAN közép- és hosszútávon erős növekedési potenciállal rendelkezik – főleg a Volkswagen Csoporttal való együttműködésből származó lehetőségek figyelembevételével.

Haszonjárművek

Az MAN Csoport rekord árbevétele elsősorban a haszonjármű üzletágnak köszönhető (beleértve az MAN Truck & Bus és az MAN Latin Amerika ágazatokat), amely 19 százalékos növekedést, vagyis 12,6 milliárd euró árbevételt ért el. Az MAN 155 520 teherautót és buszt adott el, amivel 7,7 % árbevétel-arányos jövedelmezőséget teremtett.
A vizsgált évben az MAN Truck & Bus több mint megháromszorozta az üzemi ereményét (565 millió €). Európában, a 6 tonnánál nagyobb össztömegű kamionok terén az erős piaci pozíciójára építő részleg – 18 százalékos piaci részesedésével – második helyen áll a szegmensben. Ez azt jelenti, hogy az MAN Európában a hatodik egymást követő évben növelte piaci részesedését. Az MAN vezető szerepet tölt be az olyan kulcsfontosságú piacokon, mint Ausztria, Lengyelország, Románia és Horvátország. Németország, Dánia, Csehország, Magyarország és Svájc pedig csak néhány azon országok közül, ahol az MAN a második helyen áll.Az MAN Truck & Bus a 8 tonnánál nagyobb össztömegű buszok esetében is növekedést mutatott. Európában, a 2011-ben újonnan regisztrált buszok körülbelül 14 százalékát az MAN és NEOPLAN márka modelljei adták. Ugyanebben az évben az MAN Truck & Bus összesen 83 418 kamiont és buszt szállított le a vásárlók számára, ami 38 százalékos növekedést jelentett.

Az MAN Latin Amerika Brazíliában ismét piacvezető lett az 5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautókat illetően, amivel a vállalat történetében a legjobb évet könyvelhette el. Összesen 72 102 járművet adott el, ami 10 százalékos emelkedést jelentett. Az árbevétel 14 százalékkal, 3,6 milliárd euróra nőtt, míg az üzemi eredmény 400 millió euróra tehető. A több mint 83 000 egységgel új gyártási rekordot is sikerült felállítani.

Brazíliában, az újonnan bejegyzett haszonjárművekre ebben az évben lépett érvénybe az Euro 5 károsanyag-kibocsátási szabvány, minek okán az MAN Latin Amerika először építi járműveibe európai testvérvállalatának, az MAN Truck & Bus-nak motorjait. Az MAN márka szintén 2012-ben fog debütálni a brazíliai piacon: az MAN TGX széria piaci bevezetésével – amivel kapcsolatosan az MAN Latin Amerika még nem közölt dátumot – a 400 lóerőnél nagyobb teljesítménnyel rendelkező kamionok szegmensében  új üzleti lehetőségeket kínál.

Energetika

Az energetikai üzletág is (beleértve az MAN Diesel & Turbo és Renk ágazatokat) nagyon magas szinten teljesített. Ugyan 4 százalékos visszaeséssel, az árbevétel 4,0 milliárd euróra csökkent, de a felvett megrendelések 4,0 milliárd euróról 4,1 milliárd euróra emelkedtek. A 12,8 százalékos árbevétel-arányos jövedelmezőség egyértelműen kétszámjegyű maradt.

Az energetikai ágazat árbevételének nagy része az MAN Diesel & Turbótól származik, 3,6 milliárd (-4%). A felvett megrendelések 3,5 milliárd euróról 3,7 milliárd euróra emelkedtek, valamint az üzemi eredménye 439 millió euróról 460 millió euróra nőtt. Az árbevétel-arányos jövedelmezőség (12,7 %) egy százalékpontot ugrott.

Az MAN Diesel & Turbo kompresszorai és turbinái iránt is nagyon magas volt a kereslet. A hajózási szegmensben, a teherszállító hajókra vonatkozó megrendelések – főleg nagy konténerhajók – kezdetben magas szinten mozogtak. Az év második felében az ipar speciális hajók építésére koncentrált, úgy mint cseppfolyós földgáz szállítására alkalmas tartályhajókra vagy nyílt tengeri feltárások során használt hajókra. Az MAN Diesel & Turbo nagyon erős piaci pozícióval rendelkezik a nagy teherszállító hajókban szolgáló kétütemű motorok és egyéb típusok mellett, a speciális hajóknál használt négyütemű motorok területén is. Ez lehetővé tette az MAN Diesel & Turbo számára, hogy a jelenlegi nehéz piaci helyzet és a növekvő verseny ellenére is megtartsa piacvezető szerepét a hajómotorok iparágában.

A dízel motorok és a gázturbinás erőművek piaci volumene 2011-ben stabil maradt. Ezen a területen a vásárlói érdeklődés nem csak a fejlődő országokban és a feltörekvő gazdaságokban emelkedett, hanem a fejlett országokban is nőtt – ami az energiapolitika változásának jele. Az MAN dízel és gázturbinás erőművei különösen jól párosíthatók a szél- és napenergia erőművekhez. E technológiák egyesítésével létrehozott hibrid erőmű kiegyensúlyozza a megújuló energiatermelés ingadozásait, amivel alacsony károsanyag-kibocsátás mellett, folyamatos energiaellátást biztosít.

A hajtóművet, sebességváltót és siklócsapágyat gyártó Renk – a vizsgált évben – 389 millió euró árbevételével (403 millió €) kismértékű visszaesést könyvelt el. Összességében a vállalat mégis jól teljesített, mivel a bejövő megrendelések (456 millió €) jelentősen meghaladták az árbevételt. Az üzemi eredmény 52 millió euróról 53 millió euróra nőtt, míg az árbevétel-arányos jövedelmezőség 12,9 százalékról 13,6 százalékra emelkedett. 2011-ben elsősorban a hajózásban és a szélerőművekben használt hajtóművekkel kapcsolatos gyártási tevékenységek voltak jellemzőek.

Az adózás utáni eredményt csökkentő különleges hatások

Az MAN Csoport adózás utáni eredménye 2011-ben 247 millió euró volt, ami 475 millió euróval alacsonyabb az előző évi adatokhoz képest. Ez elsősorban az MAN, az IPIC és az MPC között, a Ferrostaal értékesítésére vonatkozó megállapodással kapcsolatosan felmerült kiadásoknak köszönhető (434 millió euró veszteség), miközben a Scaniában lévő tulajdonrész arányának értékelése szintén 182 millió euró negatív hatást eredményezett.

Az MAN Csoport stratégiai céljai

Az elmúlt néhány évben az MAN stratégiailag erősítette nemzetközi jelenlétét és sikeresen pozícionálta magát a kulcsfontosságú, növekvő piacokon. Az MAN BRIC stratégiájának (Brazília, Oroszország, India és Kína) célja nem csupán a piaci lehetőségek kihasználása, hanem – a piacok különböző gazdasági ciklusának köszönhetően – a kockázatot minimálisra csökkentése. Az MAN 2012-ben is folytatja ezt a stratégiát.

Brazíliában az MAN TGX értékesítése 2012 második negyedévében kezdődik. 2012 elejétől kezdve az MAN Latin Amerika járműveit MAN Euro 5-ös motorokkal látják el.

2012 első felében az MAN Oroszországban, Szentpéterváron megnyitja új gyárát, amelyet évente körülbelül 6000 jármű összeszerelésére terveztek.

Indiában az MAN Truck & Bus aláírta azt a megállapodást, miszerint teljesen megvásárolja a FORCE Motors-szal közös vállalkozást. Az MAN CLA gyártását és értékesítését ezek után kizárólag az MAN végzi.

Kínában az MAN 25 százalék, plusz egy részvény részesedéssel rendelkezik a kínai haszonjármű gyártó Sinotrukban, akivel együtt fejlesztették ki az új, közös SITRAK márkát, amely 2013-ban kerül majd piacra. 2011 májusában az MAN Diesel & Turbo Changzhou-i telephelyén megindult a bővítés második szakasza. Ezen a telephelyen turbinákat, nagyméretű dízel turbófeltöltőket, valamint Renk hajtóműveket gyártanak.

Egy másik stratégiai fontosságú, növekvő piac a stabilmotorok üzletága. Az MAN motorokat mezőgazdasági gépeknél, hevederes járműveknél és jachtoknál is használják. Ebben az üzletágban a 2011-es, 335 millió eurós árbevétel először lépte át határozottan a 300 millió eurós iránycélt.

A kutatás és fejlesztés is jelentős stratégiai fontossággal bír az MAN Csoportnál. A vállalat árbevételének több mint 4 %-át fordítja erre. A fejlesztési tevékenységek során mind a haszonjármű, mind az energetikai üzletágban a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, az alternatív meghajtás lehetőségeire és az alternatív üzemanyagokra fókuszálnak. A haszonjármű üzletág a hibrid technológiára helyezi a hangsúlyt. A Lion’s City Hybrid buszokat 2010 óta gyártják, melyek az első városi teszteken – többek között Münchenben, Párizsban és Barcelona-ban – 30 %-os üzemanyag-megtakarítást is elértek. A kamion üzletágban az első, rövidtávú áruszállításban használatos hibrid járműprototípusok már a vásárlóknál szolgálnak.

A nagy hengerűrtartalmú dízelmotorok üzletágának szembe kell nézni a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírásainak drasztikus megszigorításával, ami 2016-ban lép majd érvénybe és 2010-hez képest megköveteli a nitrogén-oxid kibocsátás 80 százalékos csökkentését. Ezek a szigorú előírások még nagyobb erőfeszítést követelnek a kutatás-fejlesztéstől. Második generációs kipufogógáz-visszavezető technológiájával az MAN Diesel & Turbo a világon az első olyan cég a kétütemű motorok piacán, aki már ma megfelel ezeknek a károsanyag-kibocsátási szabványoknak.

MAN 2011. éves jelentés

Pillantás az MAN-re

Legfontosabb adatok (IFRSs)

Millió € 2011 2010 Változás %-ban
Bejövő megrendelés 17 145 15 072 14
Németország 3 646 3 489 4
Egyéb országok 13 499 11 583 17
Nyereség 16 472 14 675 12
Németország 3 515 3 158 15
Egyéb országok 12 957 11 617 12
Teljesítetlen rendelés* 6 640 7 025 -5
Létszám* ** 52 542 47 669 10
Eredmény-kimutatás Változás millió  euróban
Üzemi eredmény 1 483 1 035 448
Adózás előtti eredmény (EBT) 1 122 1 125 -3
Nettó jövedelem 247 722 -475
ROS (%) – Árbevétel-arányos jövedelmezőség 9,0 7,1 1,9 pont
ROCE (%) – Befektetett tőke megtérülése 24,4 17,4 7,0 pont
Pénzügyi mérleg
Mérleg főösszeg 18 670 17 431 1 239
Saját tőke* 5 590 5 990 -400
Saját tőke aránya (%) 29,9 34,4 -4,5 pont
Nettó eladósodottság -2 212 -1 778 -434
Pénzeszközök és azzal egyenértékű eszközök* 957 1 057 -100
Pénzforgalom
Cashflow  működési tevékenységből származó nettó pénzforgalom 518 1 427 -909
Cashflow befektetési tevékenységből felhasznált nettó pénzeszközök -637 -374 -263
Szabad Cashflow -119 1 053 -1 172
Részvények Változás euróban
Folyamatos működésből származó, egy részvényre jutó nyereség euróban 4,62 5,30 -0,68
Egy részvényre jutó osztalék euróban*** 2,30 2,00 0,30
*2011. december 31-től, illetve 2010. december 31-től kezdve
**Az alvállalkozói szerződéssel rendelkező alkalmazottakat is beleértve
***2011: javasolt osztalék
Forrás: MAN
.

(Ezt a cikket 185 alkalommal tekintették meg.)