Gazdaság Hírek Logisztika

Nemzetközi logisztikai együttműködést koordinál a külgazdasági hivatal

Nemzetközi logisztikai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá 4 országbeli 9 partnerrel a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), az együttműködés fő célja egy határokon átívelő klaszterstratégia megalkotása négy kiemelt ágazatban, valamint vállalkozásfejlesztési hálózatok és vállalkozások, és klaszterek közti együttműködések kialakítása.

A HITA pénteki közleményében kiemeli, hogy az együttműködés az ADC (Adriatic-Danubian-Clustering) Adria-Duna vonal menti klaszter kialakítását elősegítő nemzetközi projekt keretében jött létre. A 4 kiemelt ágazat, amelyben a határokon átívelő stratégiát kialakítják a logisztika, az élelmiszer feldolgozás, a fenntartható építészet, valamint a mechatronika.

A magyar, horvát, olasz, román és szlovén partnerek az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával elhatározták, hogy egy webplatformon rendszeresen közzéteszik szektorbeli rendezvényeiket, híreiket, és a jelenleg elérhető nemzetközi együttműködési lehetőségeket. Az együttműködést az Európai Unió is támogatja, és a jövőben szabadon csatlakozhat hozzá minden érdeklődő fél – olvasható a közleményben.

Az eddigi együttműködés keretében minden projektpartner saját országában regionális fókuszcsoportot alakított ki az adott ágazati érdekképviseleti szervezetekkel, klaszterekkel, amely során felmérte, hogy milyen nemzetközi együttműködést várnak el a projekttől és pontosan mely alágazati szerinti tevékenységekre kívánnak összpontosítani. Ezután egy határokon átívelő logisztikai munkacsoport keretében osztották meg tapasztalataikat egymással.

Február 23-24-én Budapesten nemzetközi üzletember- és klasztertalálkozót tartottak , amelyen kétoldalú tárgyalások keretében vehették fel a résztvevő országok érdekelt felei (érdekképviseleti szervezetek, vállalkozások, klaszterek) a kapcsolatot egymással, és itt írták alá az együttműködési szándéknyilatkozatot.

A HITA magyarországi együttműködő partnerei voltak többek között: a Magyar Logisztikai Egyesület, a Közép-Európai Logisztikai Klaszter, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság, valamint a Dél-alföldi Regionális Logisztikai és Gazdaságfejlesztési Egyesület.

Forrás: MTI  (gkj \ gpp)
.

(Ezt a cikket 302 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .