Gazdaság Hírek Vezetéstechnika

A CÉGAUTÓK KÖLTSÉGEINEK OPTIMALIZÁLÁSÁRA ÖSZTÖNÖZNEK A FLOTTAKEZELŐK

A cégautókat használó vállalatok tisztában vannak azokkal a nyilvánvaló költségelemekkel, melyek csökkenthetik kiadásaikat. Ilyen tényező például a választott jármű beszerzési ára vagy az üzemanyag típusa. A LeasePlan, hazánk vezető flotta- és gépjárműkezelő vállalatának tapasztalatai szerint azonban vannak további flottaköltségre ható tényezők, melyeket a járművekkel kapcsolatos kiadások kalkulálásánál gyakran nem vesznek figyelembe a cégek. Ezen tényezők közül az egyik legfontosabb maga a gépjárművezető.

Nemzetközi és hazai kutatások újra és újra megállapítják, hogy a vezetési stílus közvetlenül befolyásolja a gumik és alkatrészek kopását, az üzemanyagköltségeket, a károsanyag kibocsátást, a balesetek számát, s ezek együttes hatása megmutatkozik a flotta fenntartási költségeiben is.

A LeasePlan világszerte több mint 30 országban 1,3 millió gépjárművet kezel. A példa kedvéért megvizsgáltunk egy olyan ügyfelet, aki Európa-szerte 5000 járművet bérel a LeasePlan-től. Ennél a cégnél évente átlagosan több mint 18,5 millió Eurót költenek üzemanyagra és kárrendezésre, valamint az autópark használatával mintegy 23 ezer tonna széndioxidot bocsátanak ki. Ha figyelembe vesszük, hogy a cégautót vezetők 25 %-a több benzint vagy gázolajat használ, és több balesetet okoz évente, mint egy átlagos vezető (forrás: VVCR), hozzávetőleg kiszámítható, mennyi plusz kiadást jelenthet a kevésbé óvatos vezetői magatartás a cég számára. Amennyiben a példában szereplő vállalat körültekintőbb közlekedésre motiválná a gépjárműhasználókat, akár 1,5 millió Eurót is megtakaríthatna, továbbá 1200 tonnával csökkenthetné a flotta széndioxid kibocsátását. Az említett költségek megtakarításán túl a vállalat megítélésén is javíthat, ha a munkatársak a cég nevével felmatricázott gépjárművekkel körültekintőbben vesznek részt a forgalomban.

A LeasePlan tapasztalati alapján egyértelmű kommunikációval és néhány motivációs elem bevezetésével a gépjárművezetők hatékonyan ösztönözhetők arra, hogy változtassanak vezetési magatartásukon. „A vezetőknek tisztában kell lenniük a cégautó használat feltételeivel, valamint azzal, hogy mekkora kár keletkezik évente a gépjárművekben a nem megfelelő vezetéstechnika miatt. Még kedvezőbb hatást érhetünk el a vezetői magatartás javításában, ha a költségek mellett társadalmi felelősségvállalási szempontokra is felhívjuk a figyelmet. A gépjárművezetőket aktívabb együttműködésre lehet sarkallni, ha számszerűsítjük – például a széndioxid kibocsátás segítségével –, hogy mennyivel járulnak hozzá a biztonságosabb, környezetkímélőbb közlekedéshez.” – mondja Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A változást elősegíthetik a vállalat tevékenységére és a járművezetők képességeire szabott vezetéstechnikai és ökovezetési képzések, melyek történhetnek online elméleti oktatás keretében, szélsőséges útviszonyokat személtető tanpályákon és közúti forgalomban. A tanultak a gépjárművezetők között indított üzemanyag fogyasztási versenyekkel egyszerűen ültethetők át a napi gyakorlatba.

A LeasePlan szakembere azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy a gépjárműhasználat feltételeit, valamint a használók által okozott károk pénzügyi rendezésének folyamatait egyértelműen rögzítsék egy belső Cégautó Szabályzatban. Az átfogó szabályzat elkészítésénél, és a vezetéstechnikai tréning szervezésénél is hasznos egy flottakezelő bevonása. A szakértő által készített kárstatisztikákból, fogyasztási riportokból, egyéb elemzésekből jól látszik, hogy a tréningen tanultak mennyire hasznosulnak a gyakorlatban.

Forrás: LeasePlan
.

(Ezt a cikket 299 alkalommal tekintették meg.)