Ellenőrzések Határinfó Hírek Vám

A beérkező hulladékot ellenőrizték a határátkelőkön

Az engedély nélküli veszélyes hulladékok behozatalának megakadályozása volt a célja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség tíznapos országos akciójának, amely csütörtökön zárult; az együttműködésben több mint 1500 kamiont vizsgáltak át a határátkelőkön – mondta a főfelügyelőség főigazgató helyettese szerda este Röszkén.

A cél, hogy kiszűrjék azokat a kamionokat, amelyek úgy szállítanak hulladékot vagy veszélyes hulladékot, hogy a menetleveleken azt nem jelölték meg. Ezzel megakadályozva, hogy a szállítmányt Magyarországon vagy az unió területén illegálisan lerakják, vagy felhasználják.

Az akciót vezető Tolnai Jánosné elmondta: a hatóságok két olyan szállítmányt is találtak a napokban, amelyeket kiemelten kezeltek. A kamionok Bulgáriából Belgiumba szállítottak veszélyes hulladékot, ez tartalmazott arzént, szelént és nehéz fémeket.

A csaknem ötven tonna hulladékot a határon a hatóságok az eljárás során lefoglalták, és a kamionokat a büntetés megfizetéséig visszatartják. A büntetés tonnánként eléri az egymillió forintot.

Az eljárás lezárultával a hatóságok a járműveket visszafordítják. A tapasztalatok szerint a legérintettebb helyszín Röszke és Nagylak. A hatóságok tájékoztatása szerint az akció ugyan véget ér, de az ellenőrzést tovább folytatják.

Forrás: MTI  (bzz \ gkv)
.

(Ezt a cikket 187 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .