Új rekordok 2011-ben

A DAF a tavalyi évben tovább erősítette pozícióját az európai haszonjármű-piacon. A holland teherautógyártó a nehéz (15 tonna feletti) kategóriában rekordszintű, 15,5%-os piaci részesedést ért el az Európai Unióban*, azaz jól halad afelé, hogy elérje középtávú célját, a 20%-ot. Egész Európát tekintve a DAF 18,9 százalékos részesedést tudhat a magáénak, ezzel piacvezető a nehéz vontatók kategóriájában.

15,5 százalékos részesedésével a DAF 2011-ben megszilárdította pozícióját a nehéz kategóriás teherautók piacán Európában (2010-ben a cég részesedése 15,2% volt). A holland vállalat piacvezető Hollandiában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Magyarországon, ezenkívül Németországban és Franciaországban első az importmárkák között. Ausztriában és a Cseh Köztársaságban stabil második helyen áll.

A vontató-szegmensben a DAF piacvezető Hollandiában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Lengyelországban, Magyarországon és a Cseh Köztársaságban. Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Magyarországon a cég rekord piaci részesedést ért el ebben a kategóriában. A teljes európai vontató-piacot tekintve a DAF tavaly közel 19%-os részesedést tudott felmutatni. A holland vállalat az Európai Unióban piacvezető.

Az Európai Unióban a nehéz kategóriás haszonjárművek piacának teljes tavalyi forgalma 244 000 db körül alakult, amely 33 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest, amikor is 183 000 teherautót regisztráltak ebben a szegmensben. A DAF várakozásai szerint a nehéz haszonjárművek európai piaca az idén 210-240 000 db-os forgalmat bonyolít majd. A könnyű kategóriában – melyben a DAF az LF típussal képviselteti magát – az európai piac várhatóan megmarad az 56 000 db-os szinten. Ebben a 6-15 tonnás szegmensben a DAF piaci részesedése 7,7%-ról 8,9%-ra nőtt 2011-ben.

Növekedés Európa határain túl

A DAF az Európai Unión kívül is erősíteni tudta piaci pozícióját. 2011-ben a teherautógyártó több mint 5 200 db CF és XF járművet szállított, több mint a kétszeresét a 2010-es volumennek. Jelentős növekedést tudott elérni többek között Oroszországban, Törökországban, Marokkóban, Dél-Afrikában és Tajvanban, ahol tavaly már az ezredik helyben összeszerelt CF gördült le a gyártósorról, és ahol a DAF piacvezető a nehéz vontatókat gyártó többi európai márka között.

Javuló alvázeladások

„Sikerünk titka a modern termékválaszték, a kiemelkedő színvonalú szolgáltatások és a professzionális márkakereskedői- és szervizhálózat” – mondta Ron Bonsen, a DAF Trucks NV igazgatóságának marketingért és értékesítésért felelős tagja. „Cégünk a nehéz kategóriás haszonjárművek szegmensében szerzett 15,5 százalékos részesedésével jó úton jár afelé, hogy elérje középtávú célját, a 20 %-os részesedést. Természetesen a vontatók piacán is tovább erősítjük pozíciónkat. Különösen két-, három- és négytengelyes alvázaink széles választékát illetően kell növekedést elérnünk, úgy, hogy minden egyes alkalmazási területhez szállítunk járművet.”

A DAF Trucks N.V. a világ egyik legnagyobb nehéz kategóriás tehergépkocsi-gyártójának, az amerikai PACCAR Inc.-nek a leányvállalata. Élen jár a könnyű-, közép- és nehéz tehergépkocsik gyártásában; Európában*) 14%-os részesedést tudhat magáénak a 15 tonna feletti járművek piacán. A tavalyi év során a vállalat összesen hozzávetőleg 61 000 db járművet szállított Európában és annak határain túlra. A DAF ezenkívül a termékhez nyújtott szolgáltatások terén is kitűnik: ide tartoznak a MultiSupport javítási-karbantartási szerződések, a PACCAR Financial finanszírozási szolgáltatásai, és az első osztályú alkatrészellátás. A cég fődarabokkal – például tengelyekkel és motorokkal – is ellátja a buszok és egyéb, speciális rendeltetésű járművek gyártóit az egész világon. A DAF Trucks N.V.-nek Eindhovenben és a belgiumi Westerlóban működik gyára, ezenkívül ezernél is több márkakereskedéssel és -szervizzel rendelkezik szerte Európában.

Forrás: DAF
.

(Ezt a cikket 263 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?