Gazdaság Hírek Üzemanyag

Üzemanyagár-csökkentő lépéseket sürget az MSZP

Az MSZP azt várja, hogy a kormány a forint árfolyamát erősítő gazdaságpolitikával és a Fidesz által ellenzékből követelt jövedékiadó-csökkentéssel tegyen meg mindent a szerdán csúcsra emelkedő üzemanyagárak mérsékléséért.

Török Zsolt szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján emellett azt is lehetségesnek tartotta, hogy a kormány, miután tavaly csaknem ötszázmilliárd forint értékű Mol-részvényt vásárolt vissza, az így szerzett befolyását érvényesítve próbálja elérni, hogy az olajipari vállalat csökkentse árait. Torzsa Sándor, a Societas alelnöke az áfa csökkentését nevezte lehetséges megoldásnak az üzemanyagárak letörésére.

Az MSZP szóvivője emellett azt hangsúlyozta, hogy az üzemanyagárak növekedése a kormány felelőssége, és ennek alátámasztására több, ellenzékből tett fideszes nyilatkozatot idézett fel. Így például Szijjártó Péter 2006-os szavait, hogy a kőolaj világpiaci árának növekedése csak részben ad magyarázatot a benzinár 300 forint fölé emelkedésére, s annak másik oka a forintot gyengítő kormányzati politika. Emlékeztetett a jövedéki adó csökkentését célzó Fidesz-kezdeményezésekre is.

Török Zsolt azt mondta: a gázolaj ára egy év alatt 90 forinttal emelkedett, amit világpiaci folyamatok nem magyaráznak. Kiemelte ugyanakkor, hogy időközben a forint sokat gyengült a dollárhoz képest, ezért a kormánynak mindent meg kell tennie az árfolyam erősítéséért.

A Mol szerdán bruttó 10-10 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, ezzel mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el. Az emeléssel a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé 443 forintra nőtt.

Forrás: MTI  (bbd \ bhi)
.

(Ezt a cikket 285 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .