Hírek Közút

Folytatódik a 86. számú főút Szombathely-Vát közötti szakasz építése

Folytatódik a 86-os számú főút Szombathely-Vát közötti szakaszának építése – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-vel hétfőn.

Forrás: NIF

    Szombathely és Vát között 6,2 kilométeren új nyomvonalon, három kilométeren pedig melléépítéssel kétszer két sávos főutat alakítanak ki, az összesen 9,2 kilométer hosszúságú, gyorsforgalmi paraméterekkel rendelkező útszakaszt várhatóan 2014 közepén adják majd át.

A beruházás részeként 18 közúti és vízépítési műtárgyat, egy új külön szintű „fél lóhere” típusú csomópontot és egy további külön szintű csomópontot alakítanak ki. A felújított útszakasz burkolata a korszerűsítés után 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek közlekedésére is alkalmas lesz.

A Szombathely-Vát közötti útszakasz kivitelezése 2010 októberében leállt a korábbi kivitelező vállalkozó pénzügyi problémái és későbbi csődje miatt. A Nemzeti Infrastruktúra Zrt. ezt követően megtette a szükséges jogi lépéseket a konzorciummal szemben és végül 2011. július 28-án elállt a szerződéstől – fűzték hozzá a közleményben.

A NIF Zrt. a projektben közreműködő szervezetekkel együtt 2011. augusztus eleje óta azon dolgozott, hogy az építkezés újraindításához megteremtsék a szükséges műszaki és pénzügyi feltételeket. A közbeszerzés kiírása ennek az együttműködésnek az eredménye – szögezte le közleményében a társaság.

A közbeszerzésre 2012. március elsejéig lehet ajánlatot tenni, az eredményhirdetést a tervek szerint 2012. április másodikán tartják, a szerződéskötés pedig az ütemezés szerint 2012. április 12-én lesz.

Az építési munkálatok várhatóan 2012 áprilisában indulhatnak újra a szakaszon, és a tervek szerint 2014 év közepén adhatják át a forgalomnak az új útszakaszt.

A projekt az Új Széchenyi Terv részeként a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás aránya 100 százalék, melynek 85 százaléka uniós támogatás, 15 százaléka pedig az operatív programon belüli hazai forrás – áll a NIF Zrt. közleményében.

Forrás: MTI  (bcsp \ gjé)
.

(Ezt a cikket 217 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .