A nemzeti vagyont gyarapítja a Rába többségi tulajdonrésze

Sikerrel zárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által 2011. november 11-én a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek megvásárlására tett nyilvános ajánlattételi eljárás. A részvénytulajdonosok december 12-én, hétfőn 15 óráig fogadhatták el az MNV vételi ajánlatát. A Magyar Állam 73,84 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban.

A tulajdonszerzést az állami vagyon gyarapításának szándéka és az állami vagyongazdálkodás hatékonyságának növelése indokolja. A Kormány célja, hogy a társaság által eddig elért eredményekre és a megkezdett programokra támaszkodva erősítse, támogassa a Rába működését új piacok szerzésében, a fejlesztésekben, a munkahelyek megtartásában és bővítésében.

Fotó: Szigeti Tamás

A Magyar Állam a vételi időszakot megelőzően összesen 16,15 százaléknyi tulajdoni hányaddal bírt a társaságban. A részvények 10,85 százalékával a második legnagyobb tulajdonosnak a malajziai DRB-Hicom számított, amely előzetesen kötelezettséget vállalt arra, hogy a vételi ajánlat keretében értékesíti részvényeit. Az MNV összességében 73,84 százalékos tulajdonrészt szerzett meg, amely 76,97 százalékos szavazati arányt biztosít a járműipari cégben. A többségi tulajdoni hányaddal a Magyar Állam a nemzeti vagyont egy stratégiai fontosságú iparágban gyarapítja.

Az MNV és leányvállalatai, valamint a Rába és leányvállalatai összesített, 2010. évre vonatkozó árbevételi adatai alapján a tranzakció engedélyezésére a magyar, az osztrák és a német versenyhatóságok rendelkeznek hatáskörrel. Ha három, vagy annál több tagállam versenyhatósága is rendelkezik hatáskörrel, kérelmezhető az ügy áttétele az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy a versenyhatósági engedélyt az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóság adja meg az EU egész területére kiterjedően.

A vagyonkezelő előzetesen kezdeményezte az Európai Bizottság erre vonatkozó eljárását. A szervezet a beérkezett kérelmet haladéktalanul továbbítja a tagállamok számára, majd – kifogások hiányában – várhatóan 2-4 hónap alatt hozza meg döntését. Az MNV legkésőbb a verseny-felügyeleti engedély megadását követő öt munkanapon belül átutalja a részvények ellenértékét az ajánlatot elfogadó részvényesek számára.

(A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közös sajtóközleménye)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 297 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?