Kategóriák

Kategóriák

Baleset-megelőzés Balesetek Hírek

A Gotthard katasztrófa tizedik évfordulójára

Tíz évvel a Gotthard alagútban történt katasztrófa után még mindig túl sok gépjárművezető követ el közlekedési szabálysértéseket, s vállal szükségtelen kockázatot – figyelmeztet a TISPOL.

A Gotthard alagútban megforduló gépkocsi a biztonsái kamerarendszer felvételénA svájci Gotthard közúti alagútban történt közlekedési katasztrófa tíz évvel ezelőtt történt.

A szörnyű tragédia tizedik évfordulójáról a TISPOL (European Traffic Police Network) is megemlékezett, s olyan válogatott képeket tett közzé, melyek azt igazolják, hogy napjainkban még mindig sok járművezető vállal szükségtelen kockázatot az alagúton való áthaladása során.

A képek tanúsága szerint egyes járművezetők a tilalom ellenére előznek (a Gotthard alagútban a kétirányú forgalom számára mindössze egy-egy forgalmi sáv áll rendelkezésre), úgynevezett „Y” fordulót hajtanak végre, veszélyes árut szállítva hajtanak be az alagútba, vagy éppenséggel járművükkel megállnak ott. A képeken olyan események is láthatók, melyek bajba jutott autóbuszokkal, ill. teherautókkal kapcsolatosak (pl. a jármű túlhevült, vagy a kamion „bebicskázott”).

Tűz az alagútbanDamian Meier, a svájci Uri kanton közlekedésrendészetének vezetője, egyben a TISPOL Operational Group (a nemzetközi ellenőrzéseket is szervező Műveleti Csoport) tagja az alábbiakat jegyezte meg: „Elsődleges feladatunknak tekintjük, hogy az alagútnak és közvetlen környezetének a biztonságát tovább fokozzuk. Ennek ellenére a Gotthard alagútban a tíz évvel ezelőtt bekövetkezett tűzeset után további hét személy vesztette életét. A legutolsó tragédia éppen három hete történt, amikor egy motorkerékpáros az alagút falának ütközött. Mi megpróbálunk még az alagútba történő behajtás előtt annyi veszélyesen közlekedő járművet azonosítani, valamint a forgalomból eltávolítani, amennyit csak lehetséges”.

A Gotthard alagútban az a bizonyos tragédia 2001. október 24-én reggel 9 óra 39 perckor történt. Az alagútban két tehergépjármű frontálisan ütközött össze a déli kijárattól mindössze egy kilométerre. A balesetet követően az egyik jármű kigyulladt, s a tűz átterjedt a rakományra (gumiabroncsokat szállított az egyik kamion).

Tűz az alagútbanEzt követően a tűz rohamosan és megállíthatatlanul terjedt, s az alagútban rekedteknek nem sok esélyük maradt a menekülésre. Összesen 11 személy vesztette életét a tömegszerencsétlenségben, s 128-an szenvedtek különböző súlyossági fokú sérüléseket. A mentést és tűzoltást jelentősen nehezítette az igen magas hő és a gumiabroncsok égéséből adódó sűrű, gyakorlatilag átláthatatlan fekete füstfelhő.

Napjainkban a svájci rendőrök napi átlagban mintegy 17 000 jármű forgalmát felügyelik a Gotthard alagúton történő áthaladás előtt, ill. során. A rendőrök más hatóságokkal együtt minden évben szimulációs mentési gyakorlatot hajtanak végre az alagútnál annak érdekében, hogy egy esetleges baleset következményeit e lehető legminimálisabbra csökkentsék.

Előírás, hogy az alagútban a tehergépjárművek követési távolsága nem lehet kevesebb, mint 150 méter, továbbá egy korszerű „feed-in” rendszer alkalmazásával szabályozzák, hogy percenként legfeljebb három tehergépkocsi hajtson be az alagútba.

A Gotthard közúti alagútról röviden

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 410 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE