Kategóriák

Kategóriák

Gazdaság Hírek Üzemanyag

Nem számít lényeges külső változásokra a Mol

A Mol Nyrt. az idén nem számol a külső körülmények jelentős változásával, jövőre is azt várja, hogy fennmaradnak a 2011-re jellemző nemzetközi olajárak, miközben összességében a finomítói környezet is csak kisebb mértékben térhet el az ez évitől.

Forrás: MOL

Simola József, a társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettese kedden az MTI-nek elmondta: a Mol Nyrt. folytatja beruházási (CAPEX) programját, amire 2012-ben a tervek szerint 2 milliárd dollárt költ. A pénz felét a tervek szerint a kutatás-kitermelésre (upstream) költik el, a másik felét pedig a többi üzletágra.

A Mol-csoport 36,4 milliárd forint nettó eredményt ért el 2011 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 92,1 milliárd forinttal, az első három negyedévben a nyereség 183 milliárd forint volt, 170 százalékkal több mint a múlt év hasonló időszakában.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság bevétele a harmadik negyedévben elérte az 1.377,7 milliárd forintot, míg az első kilenc hónapban 3.853,3 milliárd forint volt, az előbbi 16 százalékkal, az utóbbi 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A pénzügyi műveletek nettó eredménye 2011 első kilenc hónapjában közel nulla volt, szemben a 2010 azonos időszaki 60 milliárd forintos nettó pénzügyi veszteséggel. Az idei év első kilenc hónapjában 55 milliárd forint nettó árfolyamnyereség keletkezett – köszönhetően annak, hogy a 2011 harmadik negyedévi árfolyamveszteség saját tőkében került elszámolásra a nettó befektetés-fedezeti ügylet számviteli elszámolásának eredményeként -, szemben a 2010 első kilenc hónapjának 36 milliárd forintos veszteségével.

Simola József a befektetés-fedezeti ügylet megváltozott elszámolásáról elmondta: az IFRS szabályok lehetővé teszik, hogy az árfolyamnyereséget, illetve veszteséget a saját tőkében számolják le, s ne az eredmény kimutatásban. Ez azért fontos, mert így tisztább képet tud mutatni a cég az operatív működéséről az elemzőknek is.

Kifejtette: az upstream szegmens megnövekedett nemzetközi profit-hozzájárulásának köszönhetően a Mol erős eredményt ért el 2011 első kilenc hónapjában. Ugyanakkor a downstream szegmens a magas kőolajár és a gyenge finomítói árrések hatására a harmadik negyedévben veszteségbe fordult.

Úgy vélte, ha a magas olajár marad, akkor az segíti a kitermelés üzletágat, miközben a finomítói eredményekre negatív hatással lesz a nagyobb alapanyagár.

Csökkentheti az eredményességet az is, hogy a Brent és az Ural típusú olaj hordónkénti ára közötti korábbi 3 dolláros különbség eltűnt, s ma már gyakorlatilag nulla. A Mol elsősorban Uralt dolgoz fel finomítóiban.

Simola József elmondta azt is, hogy a várakozások szerint a mostani nagy árrés különbség jövőre, középtávon kiegyenlítődik a dízel és a benzin között. A gázolaj, illetve a benzin finomítói árrése a tonnánkénti 160-170 dollár, valamint 50 dollár körüli crack spreadről 100-150 dollár közzé kerül mindkét üzemanyag esetében.

A Mol helyzetét több tényező is befolyásolja, így például az árfolyamvátozások és az adók, de ezek közül egyikre sincs ráhatása. Miközben a finomítás veszteséget termel, addig ezen tényezők hatására a vásárlók azt tapasztalják a kutaknál, hogy folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára.

Forrás: MTI (gry \ gtr)
.

(Ezt a cikket 258 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE