Gazdaság Hírek MAN Márkahírek Volkswagen

Többségi részvénytulajdonos lett a Volkswagen az MAN-ben

  • A felügyeleti hatóságok az egyesülés jóváhagyásával előkészítették a terepet az MAN számára a Volkswagennel és a Scaniával való szorosabb együttműködésre
  • A lebonyolításhoz szükséges minden feltétel teljesült, a felkínált részvények átírásra kerültek
  • Jelentős beszerzés, termelés és K+F együttműködés
  • A Volkswagen részéről egyértelmű elkötelezettség az alkalmazottak, telephelyek, üzleti területek és az önálló márkák iránt
Forrás: Volkswagen Haszonjárművek
 
A Volkswagen részéről lezárult az MAN SE többségi tulajdonának átvétele. Az egyetlen megmaradt feltétel – hogy a Volkswagen AG az MAN SE részvénytulajdonosoknak kötelezően nyilvános vételi ajánlatot tegyen – 2011. november 3-án teljesült, miután a kínai fúziófelügyeleti hatóság engedélyezte a tranzakciót. Ezt megelőzően az Európai Bizottság – csak úgy, mint számos más hatóság – már jóváhagyta az átalakulást.

A Volkswagen AG 2011. május 31-i ajánlatára válaszul az MAN SE részvénytulajdonosai által felkínált összes részvény átadásra került az új többségi tulajdonos számára. Jelenleg a Volkswagen az MAN-ben a szavazati jogok 55,9 százalékával, míg a részvénytőke 53,71 százalékával rendelkezik, ami megnyitja az utat az MAN, a Volkswagen és a Scania közötti szoros együttműködéshez.Az MAN, a Volkswagen és a Scania közötti mélyebb együttműködés célja, egy müncheni székhelyű jármű- és technikaspecialista által meghatározott növekedési pálya fenntartása, valamint pozíciójának – mint a világ egyik vezető szállítmányozással kapcsolatos technológiai vállalkozásának – folyamatos javítása. A vállalatok, együtt a világ egyik vezető haszongépjármű gyártójává fognak válni.

A kötelező ajánlat teljesítését követően Georg Pachta-Reyhofen, az MAN SE ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: “A mai napon új fejezetet nyitunk a vállalat 253 éves történetében, mely meghatározza a folytatást. Ugyanakkor kötelességünk megtartani egyedi MAN identitásunkat, ami megjelenik az innovációban, a mérnöki művészetben és a nemzetközi pozicionálásban is. Az MAN, a Volkswagen és a Scania által elért sikerek egyedi értékeken alapszanak. Éppen ezért mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy a szoros együttműködés az ipar szempontjából egy logikus lépés, továbbá hogy ez egy nyitott és elkötelezett szemléletet teremt az új partnerség számára.”

A szorosabb kooperáció alapot szolgáltat az együttműködésből származó határtalan potenciál kiaknázásához. Az érintett vállalatok azt remélik, hogy az együttműködések – elsősorban a beszerzési szektorban – elérhetik legalább az évi 200 millió eurós mértéket. Emellett az intenzív kooperációban hosszú távon jelentős potenciál rejlik a termelési szféra, valamint a kutatás és fejlesztés területein is.

A Volkswagen Csoporttal kötött partnerség az MAN alkalmazottak számára is vonzó kilátásokkal kecsegtet. A Volkswagen egyértelmű elkötelezettsége az MAN márka, az üzleti területek, a telephelyek és alkalmazottak iránt, határozott jele a stabilitásnak, fenntarthatóságnak és megbecsülésnek, ami a kölcsönös együttműködés alapja. Az összeolvadás folyamata során létszámcsökkentést nem terveznek. MAN székhelye Münchenben marad, a vállalat telephelyeit változatlan formában kell megtartani és emellett a márka önállóságát is meg kell őrizni.

Forrás: MAN
.

(Ezt a cikket 246 alkalommal tekintették meg.)