Biztosítás Hírek

A közzétett flottadíjat kell alkalmaznia a Generali-Providenciának

A Generali-Providencia Biztosítónak a díjhirdetésében közzétett díjtarifát kell alkalmaznia meglévő flottás ügyfeleinél, attól eltérő számítási módszert tartalmazó díjértesítőt nem küldhet nekik – tette közzé határozatában a PSZÁF, amely bírsággal is sújtotta a biztosítót a jogsértés miatt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált határozatában kötelezte a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-t: ismételten értesítse meglévő flottás ügyfeleit a következő biztosítási időszakra várható díjakról – azt immár a biztosító által 2011. október 30-án közzétett díjtarifa szerint megállapítva –, s e díjakról a honlapján is a meghirdetett díjtarifa szerint adjon tájékoztatást. A PSZÁF egyúttal 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a biztosítót.

A felügyeleti intézkedés oka, hogy a Generali-Providencia Biztosító Zrt. egyes, meglévő flottás ügyfeleinek (amelyeknél a díjtarifa „Flotta ügyfélszám-díjfaktor (A)” táblájában az ügyfélszámhoz tartozóan egynél kisebb tizedes szám szerepel) kiküldött éves díjértesítőiben olyan díjakat közölt, amelyeket nem a nyilvánosan meghirdetett díjtarifájában rögzített, hanem azok másfajta – a díjtarifában nem szereplő – módszerrel számíthatók ki.

A biztosító a felügyeleti vizsgálat során a PSZÁF számára azt nyilatkozta: meghirdetett díjtarifájában tévesen tüntette fel a vonatkozó képletet, célja a díjértesítőkben közölt díjaknak megfelelő díjhirdetés volt. A PSZÁF azonban határozatában kifejtette: a közzétett díjtarifával ellentétes díjértesítés jogsértő volt, s e szempontból nincs jelentősége annak, hogy a Generali-Providencia Biztosító Zrt. szándéka milyen díjtarifa meghirdetésére irányult. A biztosító október 30-án nyilvánosan meghirdetett díjtarifája e vonatkozásban a jogszabályi előírásoknak megfelel: a díjtarifa meglévő flottaszerződések díjának kiszámítására vonatkozó része egyértelmű, a díjszámítás módja kétséget kizáróan azonosítható és a biztosító ügyfelei által alkalmazható.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény ugyanakkor egyértelműen rögzíti: a biztosító a meghirdetett díjtarifáját utólag nem változtathatja meg. A biztosító ezen – egyértelműen meghatározott, közzétett – díjtarifája alapján köteles az érintett szerződések biztosítási díját kialakítani, és ezt a díjat a díjhirdetéssel érintett biztosítási időszakban nincs lehetősége megváltoztatni.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

Forrás: PSZÁF

(Ezt a cikket 277 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE