Gazdaság Hírek Üzemanyag

Jobbik: a régió legdrágább gázolaját tankolhatják a magyarok

Vatali Árpád benzinkútkezelő cseréli a dízel üzemanyag ártábláját Tahitótfaluban, az Oil benzinkútnál. Az áfát is beleszámítva mintegy 16 forinttal drágítja a gázolajat a jövedéki adó 13 forintos emelése 2011. november 1-től, az emelés valószínűleg más termékek és szolgáltatások árára is hatni fog, mivel a dízel fontos szerepet játszik a szállításban. A parlament döntésének értelmében a gázolaj jövedéki adója novembertől110,35 forint a korábbi 97,35 forinttal szemben. MTI Fotó: Illyés Tibor

 A jövedékiadó-emelés miatt a régió országai közül mostantól Magyarországon kerül a legtöbbe a gázolaj, “így e téren is sikerült felzárkóznunk az EU legdrágább államai közé” – írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

    Volner János azt közölte, hogy a 424 forintos hazai átlagár 22 forinttal haladja meg az osztrák árakat, de 47 forinttal magasabb a szlovén, 59 forinttal a horvát, 20 forinttal a szerb, 59 forinttal a román, 169 forinttal az ukrán és 24 forinttal a szlovák áraknál is.

Az intézkedés a gázolaj újabb jelentős keresletcsökkenését, a szomszédos országokba irányuló benzin- és bevásárló turizmus fellendülését és ezek eredményeként a magyar költségvetési bevételek csökkenését fogja eredményezni – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki megjegyezte, hogy a Fidesz ellenzéki pártként “a világgazdasági válság közepén is élénken követelte” az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését, és felrótta az akkori kormánynak, hogy nincs jobb ötlete az áfa emelésénél.

Forrás: MTI  (bhz \ bpg)
.

(Ezt a cikket 209 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .