Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Vezetéstechnika

Driving Camp és ORFK-OBB

Jövő ősszel átadásra kerülhet a Driving Camp Hungary, mely várhatóan Európa legmodernebb vezetéstechnikai központja lesz.

Az ausztriai Pachfurt vezetéstechnikai központ

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 19 éves történetében első alkalommal fordult elő, hogy kibővített elnökségi ülését külföldön tartotta meg. Az október 10-i kihelyezett ülés helyszíne ugyanis az ausztriai Pachfurt vezetéstechnikai központja volt, mely a hegyeshalmi határátkelőhelytől mintegy 10-15 percnyi autóútra, közvetlenül az A4 autópálya mellett található.

A helyszín megválasztása egyértelműen arra utal, hogy a tagsági összetételében igencsak sokszínű, ezáltal széles társadalmi bázissal rendelkező ORFK-OBB a hazai közúti közlekedésbiztonság javításának egyik fontos tényezőjét a gépjárművezető képzés reformjában, valamint a gépjárművezetők vezetéstechnikai képességének fejlesztésében látja.

Az ülésnek három napirendi pontja volt. Először Magyarország 2011. I-IX. havi közlekedésbiztonsági helyzetének ismertetésére került sor (az anyag az ORFK-OBB oldalán elérhető!), ezt követően az Első Magyar Közlekedésbiztonsági és Vezetéstechnikai Központ Zrt. létrehozásáról és a Driving Camp Hungary terveiről esett szó, majd végezetül a résztvevők megtekintették a már működő pachfurti vezetéstechnikai központot, annak különböző pályaelemeit.

Az Első Magyar Közlekedésbiztonsági és Vezetéstechnikai Központ Zrt. Alapító okiratát 2010. december 15-én írták alá Zsámbékon, az Önkormányzat dísztermében. A Zrt. nem mást tűzött ki céljaként, minthogy megépíti a Driving Camp Hungary-t, mely az átadását követően a világ egyik legkorszerűbb vezetéstechnikai központja lesz. A projekt az M1 autópálya 30. kilométerénél, a zsámbéki medencében valósulhat meg, 75 %-ban osztrák, 25 %-ban pedig magyar (NiT Hungary) érdekeltséggel. Az első „kapavágás” tervezett napja 2011. október 20., s egy év elteltével a remények szerint már az átadásnak örvendezhetünk.

A központot a kivitelezők széles körű közlekedési igények kielégítésére teszik alkalmassá. Erre utal, hogy a központban a gyermekek mellett a kerékpárosok, a motorkerékpárosok, személygépkocsi vezetők, a tehergépjármű vezetők, az autóbuszvezetők, valamint a megkülönböztető jelzésű járművek vezetőinek speciális képzésére egyaránt lehetőség lesz.

A vezetéstechnikai pálya elemei között megtalálhatjuk majd a dinamikus rántópadot, a kikerülési és egyéb manőverek begyakorlására alkalmas „játszóteret”, a kanyarodás közbeni vészhelyzetek kezelésére megtanító körpálya modult, a lejtős hajtűkanyart és a különböző nehézségi fokozatú, igazán látványos Off-Road modult.

A látogatóról készült képek a képgalériában láthatók

A Driving Camp Hungary részletes ismertetőjéhez és a pályamodulok bemutatása (pdf)

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 475 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE