Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Szervezetek hírei Vezetéstechnika

Akcióprogrammal és infrastruktúrafejlesztésekkel a biztonságosabb közlekedésért

A mogyoródi Vezetéstechnikai Centrumban a jövőben hivatásos tehergépkocsi- és buszvezetők is részt vehetnek a számukra kötelezően előírt szakmai továbbképző tanfolyamokon. Az új szolgáltatás ünnepélyes bemutatóján Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár szólt a kormányzat közlekedésbiztonsági törekvéseiről 2011, október 13-án, a Hungaroringen.

A szabálysértések szigorúbb és hatékonyabb szankcionálásán túl biztonságosabb közúti infrastruktúra kiépítésével, az intelligens technológiák ösztönzésével és hatásos szemléletformálással kell alacsonyabb szintre szorítanunk a halálos közúti balesetek számát – hangsúlyozta Schváb Zoltán.

Schváb Zoltán (fotó: Szigeti Tamás)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium közösen elkészítette a 2011-2013. évekre vonatkozó középtávú közlekedésbiztonsági programját, a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramot is. A dokumentum több kiemelkedő jelentőségű feladatot határoz meg: korszerű közlekedésre nevelés kialakítását, a járművezető-képzés rendszerének teljes megújítását, aktív kormányzati hozzájárulást a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretszint fejlesztéséhez, akár kommunikációs és felvilágosító kampányok indításával. A szaktárcák kiemelt figyelmet fordítanak a túlzott sebesség, ittas vezetés veszélyeire, a passzív biztonsági eszközök alkalmazására, továbbá a motorkerékpárosok, a kerékpárosok és a gyermekek biztonságára.

A közlekedési helyettes államtitkár elmondta: kezdeményezésére első alkalommal különítenek el célzott forrásmennyiséget személysérüléses balesetek megelőzését elősegítő infrastruktúrafejlesztésekre, közlekedésbiztonsági beavatkozásokra az Új Széchenyi Tervben. A vasúttársaságok és közútkezelők javaslatai alapján rangsorolt fejlesztések 50 milliárd forintból valósulhatnak meg, amely összegből sosem látott mértékű országos közlekedésbiztonsági program indítható.

Schváb Zoltán (fotó: Szigeti Tamás)

„A Kormány és az érintett minisztériumok közlekedésbiztonság melletti elkötelezettsége tehát világos: így örömmel üdvözlünk minden olyan új lehetőséget, amely a járművezetői készségek, képességek fejlesztését segíti. Abban a reményben köszöntöm tehát a mogyoródi Vezetéstechnikai Centrum kínálatbővítését is, hogy mind többen próbálják ki, méretik meg magukat itt biztonságos körülmények között. Az ellenőrzött módon megszerzett gyakorlat számos baleset elkerülésében hasznosulhat majd a hazai utakon” – zárta szavait Schváb Zoltán.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 235 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE