Megépülhet az M3-as autópálya újabb szakasza Vásárosnaményig

Az Európai Bizottság október 3-án jóváhagyta az M3-as autópálya következő szakaszának megépítését célzó nagyprojektet. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége meghaladja a 62 milliárd forintot, amelyből az uniós támogatás több mint 34 milliárd forintot tesz ki. Magyarország 23 elfogadott nagyprojektjével megerősítette 4. helyét az EU tagállamai között a képzeletbeli ranglistán – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerdán.

illusztráció

Az NFÜ közleményében ismerteti: az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakasza egy nemzetközi közlekedési folyosó részeként Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jobb megközelíthetőségét teszi lehetővé. A beruházás során összesen 45,7 kilométeren 2×2 forgalmi sávos autópálya épül új nyomvonalon.

A szakasz része a TEN-T hálózatnak, a TINA hálózatnak, és az V. számú páneurópai folyosónak. A projektszakasz az EU-n belül a legkeletebbre eljutó kelet-nyugati korridor, hiszen más országban sincs olyan közúti folyosó, amely ennyire megközelítené az unió keleti határát.

Az M3-as autópálya folytatása Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos települését mentesíti az átmenő forgalomtól, nyugodtabb, biztonságosabb, élhetőbb környezetet teremtve ezáltal az ott élő lakosságnak. A beruházással az ukrán határ, s vele a magyarlakta Kárpátalja jelentős lépéssel kerül közelebb Magyarország központi és távolabbi részeihez.

Az M3-as autópálya révén javul az elérhetőség és a közlekedési infrastruktúra, amely jobb feltételeket teremt a beruházásokhoz is. A fejlesztés révén várhatóan nő a régió iránti érdeklődés és növekszik a térség gazdaságának teljesítménye. A projekt a helyben élő és gazdálkodó lakosság, valamint a vállalkozások számára új üzleti lehetőségek alapjait fekteti le, javítja a megtermelt javak piacra juttatásának feltételeit és jótékonyan hat a turizmusra is. Az uniós társfinanszírozással megvalósuló beruházás közvetett hatásaként nőhet a munkalehetőségek száma is – írta az NFÜ.

Forrás: MTI  (ebz \ gpp)
.

(Ezt a cikket 226 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?