DAF XF105 EcoCombi készült a De Rooy Transportnak

A De Rooy Transport használatba vette első DAF XF105 EcoCombi típusú teherautóját. A szerelvényt Hollandián belül, új teherautók és vontatók szállítására használják. A vontatóból, félpótkocsiból és pótkocsiból álló egyedülálló szerelvény segítségével egyszerre három helyett négy teherautó-alváz szállítható.
A különös járműkombinációt a De Rooy Transport önállóan fejlesztette ki. “A félpótkocsi és a pótkocsi alacsony építésű alvázzal rendelkezik, ezáltal teljesen kihasználhatjuk a járművek megengedett legnagyobb magasságát” – mondta el Jan de Rooy, a De Rooy csoport ügyvezetője. “A Hollandiában az Ecocombikra engedélyezett 25,25 méteres legnagyobb szerelvényhosszúságot is kihasználva ez azt jelenti, hogy fuvaronként három helyett négy teherautó-alvázat tudunk szállítani. A járműszerelvény fejlesztése során nagy figyelmet fordítottunk a szerelvény manőverező képességére is. Még a körforgalmak leküzdése is könnyen megy.”

XF105 Space Cab

Az EcoCombit DAF XF105 Space Cab típusú vontató húzza. “A Space Cab választása kifejezetten szándékos volt,” – hangsúlyozza De Rooy. “Egyrészt nagy teret és komfortot kínál, másrészt lehetővé teszi, hogy hosszú teherautó-alváz szállítása esetén egy alváz a fülke fölé nyúljon.” Az XF105-ös 410 lóerős (340KW), 12,9 literes PACCAR MX motorral rendelkezik, melyet egy automata AS Tronic váltó egészít ki.

Elszalasztott lehetőség

A De Rooy Transport XF105 EcoCombijait Hollandián belül, előre meghatározott útvonalakon használják. “Kár, hogy az ilyen járműszerelvények nem használhatók egész Európában,” – mondja De Rooy. “Ha ugyanis a tüzelőanyag-fogyasztás és a széndioxid-kibocsátás csökkentése terén előre szeretnénk lépni, az EcoCombi kiváló lehetőségeket kínál. Fuvaronként lényegében körülbelül 33%-kal több rakományt képes szállítani, s mindezt úgy, hogy a tüzelőanyag-fogyasztást csak pár százalékkal módosítja.”

Forrás: DAF
.

(Ezt a cikket 349 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?