A MICHELIN bemutatja a MICHELIN X® Works™ abroncsot: a terepabroncs, ami mindenre képes

Mint ahogy arról oldalunkon is beszámoltunk, a Michelin nemrég mutatta be legújabb fejlesztésű teherabroncsait. A sajtó képviselői az osztrák pachfurthi tesztpályán találkozhattak először a robusztus és hosszú élettartamú MICHELIN X® Works™ terepabronccsal, amelyet most részletesebben is bemutatunk.

MICHELIN X® Works™:
A terepabroncs, ami mindenre képes

Egy új abroncscsalád és egy új szolgáltatás bevezetésével a MICHELIN számos teherabroncsokkal kapcsolatos újítást mutat be, hogy előnyöket kínáljon a vásárlóknak.

A bevezetett rendszer a teljesen új MICHELIN X® Works™ abroncsra épül. Az abroncsot úgy tervezték, hogy használható közúton, munkaterületeken és kőbányákban, valamint azok körül egyaránt. Az abroncs egyszerre robosztus és hosszú élettartamú – robosztus a munkaterületeken, és hosszú élettartamú az utakon. Azon kívül, hogy olyan abroncsot vezet be a piacra, mely ezen a két területen páratlan teljesítményt nyújt, a Michelin egy véletlen sérülések elleni garanciával tovább növeli ajánlata értékét, ami a franciaországi, olaszországi és törökországi vásárlók számára lesz érhető először. (Magyarországi bevezetéséről nincs információnk – a szerk.)

Amikor egy abroncsot közúton és terepen egyaránt használnak, jelentősen megnő a véletlen sérülések kockázata. A munkaterületeken és kőbányákban, valamint közutakon egyaránt használt abroncsok a legszélsőségesebb használati körülményeknek vannak kitéve.  A vágások, horzsolások kockázatát növelő veszélyek ott vannak mindenütt – mély keréknyomok, kövek, fémhulladék, kőtörmelék.

A MICHELIN X® Works™ munka közben

Az új 13 R 22.5 MICHELIN X® Works™ abroncssorozatot úgy tervezték, hogy csökkentse az üzemidő-kiesés kockázatát. A karkaszt, a gumit, az oldalfalakat és a futót mind úgy tervezték, hogy növeljék az abroncs erejét és szilárdságát. A MICHELIN bevetette legfejlettebb technológiáit, hogy még robosztusabbá és megbízhatóbbá tegye az abroncsot.

Egy abroncsokkal kapcsolatos váratlan eseménynek komoly gazdasági kihatása lehet az ügyfelekre. Egy üzemből kieső jármű miatt elvesztett nyereség pótlása akár 15-20 munkanapot[1] is igénybe vehet egy vállalat számára. A MICHELIN X® Works™ és a hozzá tartozó véletlen sérülések elleni garancia ezért a munkaterületek szegmensében tevékenykedő ügyfelek számára nagyon fontos problémát orvosol.

Ugyanakkor az új MICHELIN X® Works™ megtestesíti a Csoport által kidolgozott teljesítmény-egyensúly stratégiát, mely abból áll, hogy egyszerre fejlesztik az összes teljesítmény-összetevőt, függetlenül az abroncs típusától vagy sorozatától. Tehergépkocsi abroncsok esetén az előnyök három kategóriába sorolhatók: fokozott biztonság, nagyobb költséghatékonyság és fokozott környezetvédelem.


[1] Forrás: Élenjáró fogyasztók

Az új MICHELIN X® Works™:
a munkaterületeken és azok körül fellépő kockázatok csökkentése

A közúton, munkaterületeken, valamint azok körül egyaránt használható MICHELIN X® Works™ abroncsnak a vágásokkal, és horzsolásokkal szemben  fokozott ellenállást és kimagasló terhelhetőséget kell biztosítania, miközben az utakon költséghatékony is kell legyen.

A V mintázatú MICHELIN X® Works™ a hajtott tengelyre

Hogy megfeleljen a biztonságosabb és megbízhatóbb abroncsok iránti igénynek, az új 13 R 22.5 MICHELIN X® Works™ olyan futómintázattal rendelkezik, amely csökkenti annak a veszélyét, hogy kavicsok szoruljanak a mintázat csatornáiba, és hatékonyan eltávolítja a vizet nedves utakon való használatkor. Fokozatosan szélesedő, V alakú csatornái könnyebbé teszik a nem aszfalt burkolaton való vezetést.

Ezen kívül a MICHELIN X® Works™ karkaszát úgy tervezték, hogy egyszeres szerelés esetén 8 tonna, ikerszerelés esetén pedig 13,4 tonna tengelyterhelést kibírjon 110 km/h sebességnél.

Gazdaságosabb: robosztusság és maximális élettartam

Robosztussága miatt a MICHELIN X® Works™ jobban ellenáll a vágásoknak és a horzsolásoknak. Felépítését a nehéz körülmények közötti használatra optimalizálták. Az abroncs a szakadásnak jobban ellenálló, új, szilárd központi futózónával és az oldalsó sérüléseknek ellenálló, a vállaknál vastag oldalfalakkal rendelkezik.

Azon kívül, hogy ellenáll a sérüléseknek, a MICHELIN X® Works™ hosszú élettartamú is. Optimalizált felfekvési felülete egyenletesebb kopást biztosít, ami nagyobb teljes kilométer-teljesítményt jelent. Ugyanakkor szilárd központi futózónája növeli az élettartamot az abroncs leginkább igénybe vett területén. Végül az új abroncs karkasza nagy sűrűségű fémhuzalokat tartalmaz, melyek biztosítják a maximális élettartamot.

A MICHELIN X® Works™ abronccsal felszerelt Renault Kerax az 55%-os kavicsos, murvás emelkedőn megállt, majd erőlködés és kiprgés nélkül elindult

Csökkentett ökológiai lábnyom

Rendkívüli tartósságának köszönhetően a 13 R 22.5 MICHELIN X® Works™ újrafutózási aránya 88%[1]. Ennek eredményeként egy MICHELIN X® Works™ Remix abroncs ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint egy MICHELIN X® Works™ abroncs, miközben 50 kilogrammal csökkenti a felhasznált alapanyag mennyiségét két új abroncs elkészítéséhez szükséges alapanyag mennyiségéhez képest.

A bármelyik tengelyre szerelhető MICHELIN X® Works™ XZ

Továbbá minden MICHELIN teherabroncshoz hasonlóan a MICHELIN X® Works™ is utánvágható. Ez abban a szakaszban hosszabbítja meg az abroncs életét, amikor kevesebb üzemanyagot fogyaszt, miközben azt a napot is eltolja, amikor az abroncs végleg szemétdombra kerül.

Sőt, a MICHELIN nemcsak nagy teljesítményű abroncsokat biztosít a felhasználóinak, hanem garanciáinak köszönhetően lelki nyugalmat is.

Nagyobb lelki nyugalmuk érdekében a Michelin vásárlói Franciaországban, Olaszországban és Törökországban egy hat hónapos, véletlen sérülések elleni garanciát is kaphatnak, amikor MICHELIN X® Works™ abroncsot vásárolnak. Ez az ajánlat 2011. augusztus 31-ig érvényes.

Franciaországban egy garantált újrafutózási ajánlat is a vásárlók rendelkezésére áll. Amikor egy MICHELIN karkasz defekt vagy egyéb sérülés miatt javíthatatlanná válik – és így nem újrafutózható –, a karkaszt ingyen kicserélik. A vásárló egy MICHELIN Remix abroncsot kap és csak az újrafutózás költsége terheli.

Így a vásárlók három évig mindenképpen élvezhetik a MICHELIN Remix újrafutózási technológia gazdasági előnyeit, függetlenül az eredeti abroncs állapotától. A három éves időszakon túl a
13 R 22.5 méretű abroncsok átlagosan 88%-a[1] újrafutózható.


[1] 2009-es, Franciaországra vonatkozó Michelin karkasz adatok alapján.

A MICHELIN X® Works™: műszaki jellemzők

Különböző méretek a többcélú alkalmazás érdekében

Az új MICHELIN X® Works™ teherautó abroncs több méretben lesz elérhető. Először a 13 R 22.5 MICHELIN X® Works™ kerül a piacra, amit októberben követ a legkeresettebb, 315/80 R 22.5 változat. Az Európában és bizonyos gyorsan növekvő piacokon, mint például Törökországban az elsőszerelt értékesítés legnagyobb hányadát adó méret gyorsan tör előre az európai utánpótlás piacokon is.

A Michelin teljesítmény-egyensúly stratégiája közelebbről

A Michelin számára az jelenti a kihívást, hogy egyszerre javítsa az abroncs-teljesítmény több összetevőjét, vagyis a tapadást, a futó élettartamát, a tartósságot, a sérülésekkel szembeni ellenállást és az üzemanyag-takarékosságot. A Michelin ereje abban rejlik, hogy képes anélkül javítani egy teljesítmény-összetevőt, hogy fel kéne áldoznia egy másikat. Ez a teljesítmény-egyensúly minden MICHELIN gumiabroncs különleges ismertetőjegye.

Egy ilyen teljesítmény-kombináció megvalósításához elengedhetetlen a legmodernebb technológia alkalmazása, amit a gumiabroncs iparban páratlan mértékű, évi közel 500 millió eurós kutatás–fejlesztési költségvetés támogat.

Szilárd elkötelezettség is kellett az eredmény eléréséhez. Közel 20 évvel ezelőtt a vállalatcsoport kutatás-fejlesztéssel foglalkozó csapatai olyan teher- és személyautó abroncsok tervezésébe kezdtek, melyek képesek csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást – és ezáltal a széndioxid kibocsátást – anélkül, hogy befolyásolnák az abroncs többi fontos tulajdonságát, mint például a biztonság és a kilométer-teljesítmény.

Tapadás szélsőséges körülmények között is!

Az új MICHELIN X® WORKS™ teherautó abroncs konkrét példa a Michelin csoport azon stratégiai vállalására, mely szerint egy adott teljesítmény-összetevő érdekében sosem szabad feláldozni egy másikat. Ennek eredményeként a MICHELIN abroncsok megbízható megoldást kínálnak a problémáikra megoldást kereső, munkaterületeken dolgozó ügyfelek számára.

Az abroncsok tekintetében a Michelin innovációs teljesítménye abban rejlik, hogy képes egyidejűleg fejleszteni több különböző teljesítmény-összetevőt, mint például a biztonság, a sérülésekkel szembeni ellenállás, a hosszú élettartam, a terhelhetőség és a környezetvédelem. A Michelin abroncsok ereje és hatékonysága ebből a kiegyensúlyozott teljesítményből származik.

Az abronccsal kapcsolatos problémák miatti gépjármű-állásidő, és az ebből származó termelékenység-csökkenés visszaszorítása érdekében körülbelül 10 évvel ezelőtt bevezették a Michelin Euro Assist szolgáltatást. 3200 kiválasztott szolgáltatóból álló, rendkívül megbízható hálózat segítségével a Michelin garantálja a szervizkiszállást 2 órán belül, bárhol Európában. Ha ezt a vállalást nem sikerül teljesítenie, akkor az ügyfélnek a kiszállás teljes költségét megtérítik. A tagság ingyenes és korlátlan, a szolgáltatás pedig a nap 24 órájában elérhető. Ha a teherautó mozgásképes, akkor a „Stop & Go” szerviz a legközelebbi Michelin Euro Assist szakszervizbe irányítja azt, hogy a járműnek ne kelljen kiállnia a munkából.

A Michelin szilárd elkötelezettsége a fenntartható fejlődés iránt

  • Innováció a mobilitás környezeti hatásának csökkentése érdekében

A környezetvédelem és a minél jobb mobilitás összeegyeztetése olyan kihívás, melynek megoldásán a Michelin már régóta dolgozik. A gyárakban mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék a gyártási folyamat környezeti hatását. Ide tartozik a gyártás során felhasznált energiamennyiség és a képződött hulladék mennyisége, valamint a folyékony és gáznemű kibocsátás minősége.

  • Egy Michelin abroncs 4 élete: a nyersanyag szükséglet csökkentése a teljesítmény feláldozása nélkül

A Michelin teherabroncsokat úgy tervezték, hogy négy életük legyen.

Az utánvágás és az újrafutózás révén növelhető az abroncs futásteljesítménye a biztonságosság romlása nélkül. A Michelin által kifejlesztett megoldások segítségével 2,5-szeresére nő az abroncs élettartama, ugyanakkor 70-75 %-kal csökken a nyersanyag-felhasználás.

A Michelin teherabroncsok négy élete

Az utánvágásnak döntő jelentősége van az abroncs életében. Ezért az abroncskonstruktőrök olyan vastag gumit terveznek a futómintázat alá, amely elég vastag ahhoz, hogy lehetővé tegye a jó minőségű utánvágást úgy, hogy közben ne csökkenjen az abroncs ereje vagy szilárdsága, ami a biztonságosság alapfeltétele.

Az utánvágást akkor szokták végezni, amikor a maradó csatornamélység 2-3 mm. A műveletet erre kiképzett technikus végzi, aki újravágja az eredeti mintát egy fűtött utánvágó szerszámmal. Az utánvágás új, éles peremeket és 5-7 mm mély mintázatot hoz létre.

Egy utánvágott új abroncs miután elkopott, újrafutózható. Ezután megint addig használható, amíg a maradó csatornamélység újra 2-3 mm-re nem csökken. Ekkor másodszor is utánvágják az abroncsot, hogy elkezdhesse negyedik életét.

Minden Michelin abroncs kopásjelzőjében található egy utánvágást segítő furat, ami lehetővé teszi a kiváló minőségű utánvágást.

Egy Michelin Remix újrafutózott abroncs kilométer-teljesítmény, vonóerő, irányíthatóság, sérülésekkel szembeni ellenállás, gördülési ellenállás, zaj és úttartás tekintetében ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint egy új. Az újrafutózásnak köszönhetően kevesebb nyersanyagot használnak fel és kevesebb új abroncsot gyártanak. Az elhasznált abroncsok újrahasznosításával a Michelin aktívan támogatja a fenntartható növekedés elvét.

A Michelin az egyetlen gyártó, amely – a Michelin „pont olyan, mint az új” Remix technológiájának köszönhetően – ugyanolyan folyamatokat, futófelületet és gumikeverékeket használ az elkopott abroncsok megújításakor, mint az újak gyártásánál.

 

Az új Michelin teherabroncsok bemutatója hamarosan a MICHELIN X® MultiWay™ 3D és a MICHELIN X® ENERGY™ SAVERGREEN abroncsok részletes ismertetésével folytatódik!
.

(Ezt a cikket 541 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?