Parlament előtt a jövedéki- és a szerencsejáték törvény módosítása

Az előzetes bejelentésnek megfelelően november 1-től 13 forinttal emelkedik a gázolaj jövedéki adója, a dohánytermékeké pedig egy év alatt három lépcsőben növekszik, a pénznyerő játékautomaták tételes adója is emelkedik, és emellé még százalékos játékadót is kell fizetni – egyebek mellett ezt tartalmazza a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslata, amely hétfőn került fel az Országgyűlés honlapjára.

A fuvarozók a gázolaj árából 13 forinttal többet, 19,50 forintot igényelhetnek vissza. A mezőgazdasági termelők pedig továbbra is hektáronként 97 liter gázolaj után kapnak jövedéki adó visszatérítést, de a jelenlegi 80 helyett 82 százalékot. A részleteket a kormány állapítja majd meg.

Az alkoholtermék adója – tiszta szeszre vetítve – hektoliterenként 50 százalékkal 276.100 forintról 414.150 forintra emelkedik. Ha a párlatból kizárólag természetes aromával állítanak elő terméket, akkor annak az adója csak 5 százalékkal több, 289.900 forint lesz.

Aki szeszfőzdében bérfőzet, annak 50 literig továbbra is adómentes a párlat, afelett viszont hektoliterenként – tiszta szeszre vetítve – 13.800 forinttal több, 289.900 forint lesz az adó. Ugyan így változik az adója az 50 literen felüli magánfőzött pálinkának is.

A sör adójánál az a változás, hogy a hektoliterenkénti Balling- (Plató-) fok helyett áttér a jövedéki adó törvény az alkoholfokban történő adóztatásra. Az adó így 5 százalékkal emelkedik. Ugyan ennyivel növekszik az adója a nem szőlőből készült bornak – a szőlőbor továbbra is adómentes marad – továbbá a pezsgőnek és a köztes alkoholterméknek is.

A dohánytermékeknél a javaslat bevezeti a minimális adót a szivarra is. Az eladási ár 28,5 százaléka nem változik, de emellett ezer darabonként 5.000 forint jövedéki adót is kell fizetni novembertől a szivar után.

A cigaretta ezer darabonkénti adója jövő novemberig 9.750 forint marad, és nem változik az eladási ár 28,4 százalékos adója sem, viszont ez utóbbi minimális összege – ezer darabonként – idén november 1-től 18.080 forintról 19.530 forintra, jövő májustól 20.900, míg novembertől 21.740 forintra emelkedik.

Az adó változását követő 30 napon túl a kereskedők már csak az új adóval ellátott zárjegyű dohányterméket forgalmazhatnak.
A szerencsejáték törvény módosítása után a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezerről 150 ezer forintra emelkedik november 1-től. Az új, százalékos adót viszont negyedévente kell megfizetni, de csak a gépenkénti 900 ezer forint feletti – negyedéves – játékbevétel után. Ez az adó 20 százalék lesz.

Forrás: MTI  (ghg \ egr)
.

(Ezt a cikket 201 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?