NGM: a gázolaj jövedéki adójának emelésével a kedvezmények is nőnek

A gázolaj jövedéki adójának november 1-jei emelése a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint nem érintheti hátrányosan az eddigi kedvezményezett csoportokat, így a kormány döntése értelmében emelkedik a fuvarozók kedvezménye, nő a mezőgazdasági termelők által visszaigényelhető mérték, fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége.

Az NGM szerdai közleménye kiemeli: a költségvetési helyzet stabilizálása érdekében 2011. november 1-jétől a jelenlegi literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedne a gázolaj jövedéki adója.

A szaktárca aláhúzza: a döntés meghozatalakor szempont volt, hogy az egymás alternatívájaként használható benzin és gázolaj adómértéke közeledjen egymáshoz, ugyanakkor ne szűküljön a kedvezmények mértéke. Ilyen kedvezmény a 2011. január 1-jétől bevezetett kereskedelmi gázolaj intézménye, amely a közúti áru- és személyfuvarozókat hivatott támogatni; ez a kedvezményezetti kör idén az uniós irányelv által biztosított lehetőséget kihasználva literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesült.

A kormány továbbra is fent kívánja tartani a fuvarozók kedvezményét: az adóemeléssel egyidejűleg, azzal egyenlő mértékben megnöveli az általuk igénybe vehető kedvezmény mértékét, tételesen 6,50 forintról 19,50 forintra – közölte a gazdasági tárca.

A kormány az intézkedés meghozatalával egyidejűleg a mezőgazdasági termelőkről sem feledkezik meg, ők jelenleg az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 80 százalékát igényelhetik vissza. Azért, hogy az adóemelés hatására a mezőgazdasági termelők terhei ne növekedjenek, a kabinet visszaigénylés mértékét 80-ról 82 százalékra emeli – olvasható a közleményben.

Az NGM kitér arra is, hogy a fentieken túl továbbra is fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány négy tétellel „foltozná be” azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. E csomag egyik eleme gázolaj jövedéki adójának emelése.

Forrás: MTI  (bte \ gte)
.

(Ezt a cikket 295 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?