Gazdaság Hírek Statisztikák

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2011. augusztusi és első nyolc havi értékesítési mutatókról

A 2011. augusztusi forgalomba helyezés a személygépjárműveknél – az igen gyenge 2010. augusztusi referenciához képest – kétszámjegyű növekedést mutat, és az éves időarányos adatok is némileg meghaladják az előző évet, +4,5%. A kishaszon járművek területén a júliusi enyhe visszaesést követően jelentős emelkedést tapasztalunk, 29,6%.  A kishaszon járművek éves halmozott értékesítése jelentősen meghaladja a 2010. évi időarányos forgalomba helyezéseket, 20,8%. A forgalomba helyezési darabszámok továbbra is igen alacsony volumene az emelkedő trend ellenére egyáltalán nem megnyugtató, a szakma továbbra is mély válságban van, amelyből a kilábalás – minden jel szerint – lassú és visszaesésekkel tarkított folyamat lesz.

Bízunk benne, hogy az augusztus havi növekedés után az év hátralévő részében további emelkedés várható az előző évhez és az előző hónapokhoz képest is.

A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Örvendetesnek tartjuk, hogy e területen 2011 az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja, augusztusban 113% volt a fejlődés tavaly augusztushoz képest és kumuláltan 152% emelkedést ért el a 2010 évhez viszonyítva.

Az általában alacsony értékesítési összes volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okozhat, amely e létesítmények számának további csökkenését vonhatja maga után. Nem arról van tehát szó, hogy a szakma nyereségesen működik-e, hanem arról, hogy az elhúzódó értékesítési és most már javítási tevékenység visszaesését milyen formában éli túl.

A DataHouse adatai alapján az augusztus havi és a nyolc hónapos időarányos forgalomba helyezési darabszámok az alábbiak szerint alakultak:

Továbbra is kiemelkedően fontosnak érezzük – az abszolút számokban még mindig alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett – a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme – a fekete javítók és javítás elleni eredményes harc mellett – a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél elégedettség növelése céljából. Tagvállalataink saját területükön és MGE is jelentős erőfeszítéseket tesz a márkaszervizek forgalma visszaesésének megállítására.

A jogalkotók és jogalkalmazók asztalára tett javaslataink a feketegazdaság visszaszorítása, a környezet megóvása, a közlekedés biztonsága, a kereskedelmi feltételek és a versenyképességünk szempontjainak előtérbe helyezésével irányulnak egy kiszámíthatóan fejlődő gépjármű értékesítési és szolgáltató piac megteremtésére és fenntartására.

Erdélyi Péter ügyvezető elnök
Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete

Forrás: Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete
.

(Ezt a cikket 284 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE