Kategóriák

Kategóriák

Gazdaság Hírek Márkahírek Scania

Az első lépés az évi 150.000 darab jármű legyártása felé

A Scania nagyjából másfél milliárd svéd koronát költ kapacitásnövelésre, amelynek eredményeként a jelenlegi 100.000 darabos éves járműtermelési mennyiséget 120.000 darabra tudja majd emelni a vállalat. Ez jelenti az első lépést az éves 150.000 darabos járműmennyiség legyártásához szükséges technikai kapacitás kialakításához, nyilatkozta Anders Nielsen a Termelés és Logisztika vezetője.

„Az 1990-es évek eleje óta a Scania évente 5 százalékkal növelte hatékonyságát, de ennél erőteljesebb növekedést kell produkálnunk.” – mondta Mr Nielsen.

Hol és hogyan fektet be a Scania kapacitásának növelésébe?
„A befektetések a következő néhány évben fognak megvalósulni és elsősorban a már létező fülke, motor, váltó és tengelygyártó üzemegységeinket érintik Svédországban. Ezek a gyártóegységek jelenleg is nagyon fontos szerepet töltenek be a Scanián belül. A beruházások 2011 második felében már érzékelhetőek lesznek. Egyrészt folyamatos fejlesztést jelentenek a termelési munkafolyamatainkban, másrészt új gépek beszerzését jelentik. Viszont nincs szükségünk új gyártóegységek felépítésére; a 150.000 darabos termelési mennyiség elérésére a jelenlegi egységeink is elegendőek.”

A Scania svédországi gyártóegységei távol találhatók a jövő nagy potenciájú területeitől, így például az ázsiai és a közel-keleti térségtől. Ez nem jelent problémát?
„Egyáltalán nem, ugyanis világszerte több helyen építettünk stratégiai fontosságú regionális központokat, így közelebb vagyunk ügyfeleinkhez. Koncepciónk lényege, hogy a járművek összeszerelésének az ügyfelekhez a lehető legközelebb kell megtörténnie, függetlenül attól, hogy az alkatrészek jelentős része az európai vagy a dél-amerikai gyártóegységekből kerül ki. Jelenleg ilyen regionális központjaink Oroszországban, Dél-Afrikában, Dubaiban, Malajziában, Tajvanban és Dél-Koreában találhatóak.”

Hogyan lesz képes a Scania megnövelni termelését, ha a dolgozói állomány létszáma változatlan marad?
„Tovább erősítjük már meglévő vezetői modellünket – dolgozóinkat is bevonva –, amelynek lényege a folyamatos fejlesztés. Ez a folyamatos erőfeszítés – Scania Termelési Rendszer (Scania Production System, SPS) – a termelékenység javításának hatékony eszköze és a sikereink mögött álló fontos tényező. A 2008-2009-es gazdasági visszaesés idején nagy hangsúlyt fektettünk dolgozóink továbbképzésére és az előbb említett munkamódszer elsajátítására. Ez hatékony alapot jelent a jövőre nézve.”

Milyen céljaik vannak a termelési hatékonyság javításának terén?
„Az 1990-es évek eleje óta évente öt százalékkal növeltük hatékonyságunkat, ami jónak mondható. De ennél erőteljesebb növekedést kell produkálnunk, ha a következő ciklikus csúcsra el akarjuk érni a 150.000 darabos éves termelési mennyiséget. Jelenleg azon dolgozunk, hogy az egy fő által legyártott nyolc darab éves járműmennyiséget 15 darabra emeljük.”

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 176 alkalommal tekintették meg.)