Hírek Közút

Megkezdték a Margit híd szárnyhídjának próbaterhelését

Megkezdték a szakemberek a Margit híd szigetre vezető szárnyhídjának próbaterhelését kedd este Budapesten.

MTI Fotó: Földi Imre

A szárnyhídra nyolc, egyenként 26 tonnás teherautó hajtott fel, amelyekkel hét tesztet hajtanak végre különböző teherállásokban, amikor a járműveket más-más alakzatban állítják fel a szárnyhídon.   

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértőinek bevonásával azt vizsgálják, hogyan reagál a szerkezet ekkora terhelésre. A szakemberek először rögzítették a terhelés nélkül híd adatait, majd a járművek előre meghatározott alakzatban álltak fel.

Dunai László, a terheléspróba vezetője a teszt előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szárnyhíd statikus próbaterhelése során megmérik a híd állapotváltozását terhelés hatására. Azt mérik, hogy az üres hídhoz képest milyen süllyedések, lehajlások keletkeznek, illetve figyelik, hogy a híd belsejében milyen feszültségek keletkeznek.

A híd lehajlása az előzetes számítások szerint 15 milliméter lesz, de a szakemberek ennél kisebb értékekre számítanak. A teszt várhatóan éjjel 1 óráig tart, az esti méréseket azonnal kiértékelik, és heteken belül elkészül a végleges jelentés. A mérések ideje alatt a gyalogosok nem használhatják a szárnyhidat, csak az Árpád híd felől közelíthetik meg a Margitszigetet.

Puskár Anett, az Mh 2009 konzorcium szóvivője az MTI-nek elmondta, ezen dokumentumok birtokában adják be a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz a kérelmet a forgalomba helyezéshez. Közlése szerint a konzorcium a szerződés szerinti, nyár végi határidőre át fogja adni a hidat.

A Margit híd felújítása 2009. augusztus 21-én kezdődött meg. A mintegy másfél évig tartó rekonstrukció során felújították az úttestet, a villamosvágányokat, kicserélték a pálya- és hídszerkezet elemeit, kiszélesítették és megemelték a hidat. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tavaly november 15-én adta hozzájárulását a híd ideiglenes forgalomba helyezéséhez. A műemléki felújítás még zajlik.

Forrás: MTI (btiv \ bti)
.

(Ezt a cikket 199 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE