Hírek Rendezvények Találkozók Versenyek

Kamionos gyorsulási versenyt rendeztek Szegeden

Füstölő gumik, bőgő motorok, több száz lóerő és hatalmas járművek, többek között ezzel találkoztak azok, akik vasárnap délután ellátogattak a XXI. Nemzetközi Kamionos Country Találkozó zárórendezvényére, a gyorsulási versenyre a szegedi Kereskedő közbe.

Egy Iveco megelőz egy Scaniat. A verseny legjobbjai álló helyzetből gyorsulva 11-12 másodperc alatt tették meg a 300 méteres távot az akár 700 lóerő teljesítményű kamionjaikkal. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

    A kettesével rajtvonalhoz álló versenyzők több tucatnyi futamban mérték össze ügyességüket és járművük erejét. Az álló helyzetből startoló versenyzőknek a mintegy háromszáz méteres távot kellett megtennie, a legjobbaknak alig több mint tíz másodperc alatt.

    A versenyen kiderült, nem minden az akár hétszáz lóerős gépeken múlik, sokat számít a sofőr rutinja és az, miként kezeli a kuplungot és a sebességváltót. Feltéve, ha nem automataváltós járgánnyal állt rajthoz a versenyző. A technika ugyanis nem egy indulót megtréfált: akadt olyan sofőr, akit kétszáz lóerővel gyengébb motorral rajthoz álló vetélytársa hagyott faképnél kézi váltós járművével.

Egy Scania márkájú kamion füstöl a XXI. Nemzetközi Kamionos Country Találkozón rendezett gyorsulási versenyen a szegedi Kereskedő közben. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

    A rajthoz álló kamionosok különböző taktikákat választottak, volt, aki szépen komótosan pakolgatta följebb a sebességváltót, míg mások járművüket sem kímélve füstölő motorral és kerékkel lőttek ki a starttól.

    Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a vegyesen induló versenyzők időeredményeit négy kategóriában értékelték: amerikai kamionok, 420 lóerő alatti, illetve feletti teljesítményű nyerges vontatók és platós járművek. Az abszolút győztes Veszelka Györrgy vasadi kamionos lett Ivecójával.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 392 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .